skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
W głębokiej misce przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy i orzechy. Orzechy można zmielić blenderem lub po prostu posiekać nożem, aby ciasteczka miały nie tylko orzechowy smak, ale także same orzechy.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj. W środku suchej mieszanki wykonujemy małe wgłębienie. Wlej rafinowany olej słonecznikowy do suchej mieszanki, wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj wodę. Nie wylewaj całej wody na raz, ponieważ może być potrzebna trochę więcej lub mniej niż przepis. Dlatego stopniowo dodaję wodę w częściach, osiągając pożądaną konsystencję ciasta.
Krok 4:
Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. Rezultatem powinno być strome, ale miękkie, nie przyklejające się do dłoni i posłuszne ciasto, które łatwo się rozrywa. Gotowe ciasto można rozwałkować na warstwę o grubości nie większej niż 1 cm i wyciąć z niego kształty przyszłych Ciasteczek za pomocą foremek lub po prostu oderwać małe kawałki z ciasta, zwinąć je w kulkę, lekko zmiażdżyć.
Krok 5:
Rozłóż przyszłe ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładę półfabrykaty w niewielkiej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka nieznacznie wzrosną. Wkładam blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Ważne jest, aby nie prześwietlać go w piekarniku, w przeciwnym razie wyschnie i może stać się twardy. Gotowość ciasteczek sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Krok 6:
Po wyjściu z niego różdżka powinna być sucha, bez śladów ciasta. Gotowe ciasteczka, gdy są jeszcze gorące, po naciśnięciu są miękkie, ale sprężyste. Ciasteczka zostawiamy na blasze do całkowitego ostygnięcia. Następnie posyp cukrem pudrem i przenieś na talerz. Chude ciasteczka czekoladowe z orzechami są gotowe! Smacznego!
zasady jedzenia w Prawosławny Post są surowe, ale nie odczłowieczające. A jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez świeżych wypieków, wiedz, że nie ma ani jednego kanonu, który go zabrania. Oczywiście chude wypieki nie mogą być maślane, to znaczy zawierać jajka, masło i wszystko, co mleczne, ale całkiem możliwe jest przygotowanie pysznych chudych ciasteczek w domu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g