skład / składniki
metoda gotowania
1. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki na 6 części. Najpierw na pół, a następnie pokrój każdą połowę na 3 kliny.
2. W dużej misce wymieszaj rękami ziemniaki z przyprawami (sól, czarny pieprz, kolendra, asafetida, kurkumua, papryka).
3. Dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj. Każdy klin powinien być równomiernie pokryty przyprawami i olejem.
4. Połóż na blasze do pieczenia.
5. Piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 40 minut w trybie normalnym i 10 minut na grillu na wierzchu z konwekcją.
z góry: obierz i pokrój ziemniaki w kliny i zalej wodą.
czas przygotowania: 30 minut.
gotowe kawałki ziemniaków powinny być pokryte ładną złotą skórką. Wewnątrz pieczone ziemniaki w stylu rustykalnym powinny być miękkie.
takie ziemniaki nadają się zarówno jako przystawka, jak i jako niezależne danie na codzienny lub świąteczny obiad. Wszystkie rodzaje sosów i Chutney dobrze się z nim łączą. Latem dobrze jest używać wczesnych ziemniaków o cienkiej skórce, której nie trzeba ciąć. Jest to uniwersalny przepis, ponieważ możesz piec zarówno stare, jak i młode ziemniaki bez skórki.
Złote, rumiane, aromatyczne ziemniaki, pokrojone w kliny i pieczone do niemożliwie apetycznej chrupkości w piekarniku, tradycyjnie nazywane są "rustykalnymi". "Rustykalny" nie jest konkretnym przepisem, ale raczej uogólnionym sposobem przygotowania pysznych ziemniaków. Po pierwsze, jest to bardzo proste, stosunkowo szybkie i ekonomiczne. Aby przygotować całą blachę do pieczenia obfitych ziemniaków w stylu rustykalnym według najbardziej zwięzłego, podstawowego przepisu, oprócz kilku bulw ziemniaczanych potrzebujesz trochę oleju, soli i ulubionych przypraw. Doskonałe ziemniaki w tej wersji łączy się z czarnym pieprzem, aromatycznymi ziołami z Morza Śródziemnego, Kaukazu lub mieszanką prowansalską, musztardą, majerankiem. Kurkuma, papryka lub curry nadadzą plasterkom piękny kolor. Ilość i proporcje przypraw można zmieniać według smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g