ziemniaki w stylu wiejskim są wegetariańskie

najszybszy i najłatwiejszy do przygotowania przepis na ziemniaki. Przepyszne ziemniaki pieczone w piekarniku ze złotą skórką i aromatycznymi przyprawami! Bardzo smaczne i satysfakcjonujące! Takie ziemniaki nadają się zarówno jako przystawka, jak i jako niezależne danie na lunch lub kolację.
astartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 74 % 17 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki na 6 części. Najpierw na pół, a następnie pokrój każdą połowę na 3 kliny.
2. W dużej misce wymieszaj rękami ziemniaki z przyprawami (sól, czarny pieprz, kolendra, asafetida, kurkumua, papryka).
3. Dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj. Każdy klin powinien być równomiernie pokryty przyprawami i olejem.
4. Połóż na blasze do pieczenia.
5. Piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 40 minut w trybie normalnym i 10 minut na grillu na wierzchu z konwekcją.

z góry: obierz i pokrój ziemniaki w kliny i zalej wodą.
czas przygotowania: 30 minut.

gotowe kawałki ziemniaków powinny być pokryte ładną złotą skórką. Wewnątrz pieczone ziemniaki w stylu rustykalnym powinny być miękkie.

takie ziemniaki nadają się zarówno jako przystawka, jak i jako niezależne danie na codzienny lub świąteczny obiad. Wszystkie rodzaje sosów i Chutney dobrze się z nim łączą. Latem dobrze jest używać wczesnych ziemniaków o cienkiej skórce, której nie trzeba ciąć. Jest to uniwersalny przepis, ponieważ możesz piec zarówno stare, jak i młode ziemniaki bez skórki.

Złote, rumiane, aromatyczne ziemniaki, pokrojone w kliny i pieczone do niemożliwie apetycznej chrupkości w piekarniku, tradycyjnie nazywane są "rustykalnymi". "Rustykalny" nie jest konkretnym przepisem, ale raczej uogólnionym sposobem przygotowania pysznych ziemniaków. Po pierwsze, jest to bardzo proste, stosunkowo szybkie i ekonomiczne. Aby przygotować całą blachę do pieczenia obfitych ziemniaków w stylu rustykalnym według najbardziej zwięzłego, podstawowego przepisu, oprócz kilku bulw ziemniaczanych potrzebujesz trochę oleju, soli i ulubionych przypraw. Doskonałe ziemniaki w tej wersji łączy się z czarnym pieprzem, aromatycznymi ziołami z Morza Śródziemnego, Kaukazu lub mieszanką prowansalską, musztardą, majerankiem. Kurkuma, papryka lub curry nadadzą plasterkom piękny kolor. Ilość i proporcje przypraw można zmieniać według smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy