skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować gęstą galaretkę mleczną ze skrobi ziemniaczanej? Przygotuj potrzebne produkty. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu do wyboru. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym lub wanilią. Nawiasem mówiąc, w takiej galaretce zamiast cukru pod koniec gotowania można dodać dżem lub syropy owocowe i jagodowe.
Krok 2:
Rozcieńczyć skrobię ziemniaczaną w 100 ml zimnego mleka. Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki. Konieczne jest rozcieńczenie skrobi w zimnym mleku. Jeśli jest gorąco, skrobia natychmiast się ugotuje, miej to na uwadze.
Krok 3:
Resztę mleka (400 ml) wlej do rondla, podpal garnek i zagotuj mleko.
Krok 4:
Wlej cukier do wrzącego mleka, wymieszaj, zmniejsz ogień do umiarkowanego.
Krok 5:
Ponownie wymieszaj rozcieńczoną skrobię i wlej cienkim strumieniem na brzeg patelni do mleka. Jednocześnie stale mieszaj mleko okrężnymi ruchami, aby skrobia była równomiernie rozprowadzana w całej objętości płynu i nie tworzyły się grudki.
Krok 6:
Aby uzyskać przyjemny smak, dodaj wanilinę do galaretki na czubku noża. Podgrzej galaretkę na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 7:
Galaretka zacznie zauważalnie gęstnieć. Zagotuj galaretkę na małym ogniu, aż prawie się zagotuje, ale nie pozwól jej się zagotować, bo stanie się rzadka. Zdejmij patelnię z ognia. Podawaj gęstą galaretkę mleczną na ciepło lub na zimno z dowolnymi słodkimi dodatkami według uznania. Smacznego!
gęsta galaretka mleczna jest smaczna i pożywna, z lekkim waniliowym aromatem. A gotowanie to prosta, minutowa sprawa.
taka delikatna uczta jest dobra do podania na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.
Kisiel jest lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Można go podawać z dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem. W tej wersji małe niegrzeczne zjadają wszystko do ostatniej łyżki.
bardzo smaczne, jeśli posypujesz galaretkę startą czekoladą lub posiekanymi orzechami. Dodatek świeżych jagód również doskonale urozmaica deser.
jeśli do serwowania używane są słodkie dodatki, ilość cukru podczas robienia galaretki można zmniejszyć.
początkowo w Rosji galaretka była przygotowywana z mąki owsianej i wody. Takie danie może być gorącą zupą, drugim daniem i deserem, ale nie napojem.
słowo " Kisel "pochodzi od powszechnie słowiańskiego" Kisel", tj." kwaśny","kwaszony". Przygotowano go przez fermentację.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g