skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Ziemniaki i marchewki do wyboru średniej wielkości. Biorę cebulę sałatkową, możesz wziąć zwykłą cebulę. Moje jajka są duże, jeśli weźmiesz mniejsze, możesz wziąć pięć sztuk. Do sosu sałatkowego używa się majonezu. Wszystkie warzywa są wstępnie umyte i gotowane w skórze, aż będą ugotowane, schłodzone. Również ugotuj i ostudź jajka. Przygotuj odpowiednie naczynia do sałatki.
Krok 2:
Ostrożnie otwórz słoik saury w puszkach, spuść sok. W głębokiej misce lub natychmiast w salaterce rozgnieć rybę widelcem. Rozłóż pierwszą warstwę w salaterce rozgniecioną saurę w puszkach, lekko ją ubijając.
Krok 3:
Obierz cebulę sałatkową i drobno posiekaj. Rozłóż posiekaną cebulę równomiernie na rybie.
Krok 4:
Przenieś majonez do torby cukierniczej dla wygody, odetnij róg. Zrób siatkę majonezową na wierzchu warstwy cebuli. Nie możesz nakładać siatki majonezu, ale po prostu posmaruj nią warstwę.
Krok 5:
Obierz ziemniaki i zetrzyj na średniej lub grubej tarce. Rozłóż równomiernie na wierzchu cebuli z majonezem warstwę startych gotowanych ziemniaków. Zrób siatkę majonezową.
Krok 6:
Obierz ugotowane marchewki i zetrzyj na średniej lub grubej tarce. Ułóż równomiernie startą marchewkę na warstwie z ziemniakami i majonezem. Zrób siatkę majonezową.
Krok 7:
Jajka na twardo obrać i podzielić na żółtko i białko. Zetrzyj białko na drobnej tarce i równomiernie rozprowadź na warstwie z marchewką i majonezem. Tutaj warstwa majonezu nie jest konieczna.
Krok 8:
Umyj koperek i osusz. Drobno posiekaj suchy czysty koperek, pozostawiając kilka gałązek w całości do dekoracji sałatki. Połóż posiekany koperek na krawędzi salaterki. Z pozostałych gałązek kopru zrób łodygi kwiatowe.
Krok 9:
Żółtko zetrzeć na drobnej tarce i ułożyć na koperku, imitując kwiaty & quot; mimozy & quot;. Wykonanie takiej dekoracji nie jest konieczne, jeśli odmówisz, pokryj warstwę białkami jaj majonezem i posyp ostatnią warstwą żółtek startych na drobnej tarce.
Krok 10:
Przed podaniem sałatkę należy odstawić do lodówki, aby warstwy nasiąkły majonezem i nie wydawały się suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g