skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania sosu szpinakowego potrzebne będą: szpinak, śmietana, twardy ser, oliwa z oliwek, sól, sok z cytryny, zioła prowansalskie, czosnek.
Krok 2:
Umyj szpinak, dobrze wysusz, drobno posiekaj.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż szpinak.
Krok 4:
Dusić warzywa przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Aby dodać smaku sosowi, możesz dodać czosnek. Należy go wyczyścić, umyć, przepuścić przez prasę. Możesz drobno posiekać czosnek.
Krok 6:
Zmiel ser na drobnej tarce.
Krok 7:
Dodaj czosnek i zioła prowansalskie do szpinaku.
Krok 8:
Wszystko wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez 5 minut, mieszając.
Krok 9:
Wlej śmietanę na patelnię, sól, wymieszaj. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
Krok 10:
Aby sos nabrał bardziej lepkiej konsystencji, dodaj starty ser. Ser wzmocni również kremowy smak sosu.
Krok 11:
Na małym ogniu, ciągle mieszając, pozwól serowi całkowicie się stopić.
Krok 12:
Zdejmij sos z ognia, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj.
Krok 13:
Pozostaw sos do zaparzenia pod przykryciem przez 3 minuty. Wlej sos do sosu, podawaj na ciepło. Smacznego!
podczas przygotowywania sosu śmietanę można zastąpić niskotłuszczową śmietaną.
SOS szpinakowy można przygotować nie tylko w sezonie letnim, ale także przez cały rok, używając świeżo mrożonych warzyw.
aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu, możesz zmielić go blenderem.
kremowy smak sosu jest idealny do makaronu, ponieważ połączenie sera, śmietany i makaronu to klasyczne połączenie. Sos nadaje się również do pieczonych, smażonych, duszonych ryb lub kotletów mięsnych. Owoce morza nie będą wyjątkiem.
SOS szpinakowy całkowicie zmienia smak każdego dania, czyniąc go bardziej wyrazistym.
świeży szpinak zawiera witaminy A, K, C, E, kwas foliowy, żelazo.
ale ta zdrowa zieleń zawiera również kwas szczawiowy, więc nie powinieneś włączać potraw ze szpinakiem do diety osób z chorobami nerek.
kwas szczawiowy jest częściowo niszczony przez obróbkę cieplną. Aby go zneutralizować, szpinak lepiej gotować z dodatkiem śmietany lub mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g