sos szpinakowy

kremowy sos z ziołami do ulubionych potraw. Szpinak nie ma ostrego smaku i zapachu, więc sos z tymi ziołami łączy się z wieloma potrawami. Jest przygotowywany na bazie śmietany i nadaje potrawom delikatny kremowy smak. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu, a także do ryb lub mięsa.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 69 % 18 g
węglowodany 12 % 3 g
235 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania sosu szpinakowego potrzebne będą: szpinak, śmietana, twardy ser, oliwa z oliwek, sól, sok z cytryny, zioła prowansalskie, czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj szpinak, dobrze wysusz, drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż szpinak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić warzywa przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby dodać smaku sosowi, możesz dodać czosnek. Należy go wyczyścić, umyć, przepuścić przez prasę. Możesz drobno posiekać czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel ser na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek i zioła prowansalskie do szpinaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez 5 minut, mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę na patelnię, sól, wymieszaj. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby sos nabrał bardziej lepkiej konsystencji, dodaj starty ser. Ser wzmocni również kremowy smak sosu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na małym ogniu, ciągle mieszając, pozwól serowi całkowicie się stopić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij sos z ognia, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw sos do zaparzenia pod przykryciem przez 3 minuty. Wlej sos do sosu, podawaj na ciepło. Smacznego!

podczas przygotowywania sosu śmietanę można zastąpić niskotłuszczową śmietaną.
SOS szpinakowy można przygotować nie tylko w sezonie letnim, ale także przez cały rok, używając świeżo mrożonych warzyw.
aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu, możesz zmielić go blenderem.

kremowy smak sosu jest idealny do makaronu, ponieważ połączenie sera, śmietany i makaronu to klasyczne połączenie. Sos nadaje się również do pieczonych, smażonych, duszonych ryb lub kotletów mięsnych. Owoce morza nie będą wyjątkiem.
SOS szpinakowy całkowicie zmienia smak każdego dania, czyniąc go bardziej wyrazistym.

świeży szpinak zawiera witaminy A, K, C, E, kwas foliowy, żelazo.
ale ta zdrowa zieleń zawiera również kwas szczawiowy, więc nie powinieneś włączać potraw ze szpinakiem do diety osób z chorobami nerek.
kwas szczawiowy jest częściowo niszczony przez obróbkę cieplną. Aby go zneutralizować, szpinak lepiej gotować z dodatkiem śmietany lub mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy