Quiche Lauren z łososiemz kruchego ciasta

upiecz to bosko pyszne francuskie ciasto! Quiche Lauren z łososiem i kremem maślanym jest tak smaczne, że to danie twierdzi, że jest ulubionym w rodzinnym menu. Spodoba się wszystkim miłośnikom ryb. Wykwintne, piękne, pachnące i niesamowicie smaczne!
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 50 % 21 g
248 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

ciasto na to ciasto można przygotować z wyprzedzeniem samodzielnie lub skorzystać z opcji sklepowej. Jeśli ciasto zostało zamrożone, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miało czas na rozmrożenie i osiągnięcie temperatury pokojowej. Po zrolowaniu, rozłożeniu w naczyniu do pieczenia, aby uzyskać boki. W razie potrzeby odetnij krawędzie ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem dziesięć razy na dnie i wkładamy z nim formę do lodówki na 15 minut.

gdy ciasto jest w lodówce, włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Czas minął - wyjmujemy formę z lodówki, wkładamy do niej kawałek papieru do pieczenia, a następnie napełniamy suszonym groszkiem po brzegi. Jest to konieczne, aby podstawa ciasta pozostała równa podczas pieczenia. Włóż formę do gorącego piekarnika na 15 minut. Kiedy minie ten czas, usuwamy Papier i groszek, a ciasto pieczemy przez kolejne 8-10 minut. Powinien być różowy.

łososia kroimy na małe kawałki, które przenosimy do miski o odpowiedniej wielkości. Drobno posiekaj wstępnie umyty i wysuszony koperek, zieloną cebulę i zioła, a część zieleni zostawiamy do dekoracji gotowego dania. Dodaj zielenie do ryby, wymieszaj i rozłóż z podstawą, równomiernie rozprowadź na dnie.

w osobnej misce wymieszaj jajka, śmietanę i mleko, dodaj do mieszanki startą gałkę muszkatołową (zawsze świeżą, ponieważ aromat szybko zanika) i przyprawy do ryb (w razie potrzeby będzie również smaczny bez nich), sól. Ostrożnie napełnij rybę powstałą mieszaniną.

wkładamy quiche Lauren do piekarnika na 35 minut, nadzienie powinno stwardnieć. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy na 10 minut.

podawaj pyszne quiche Lauren na ciepło, udekorowane świeżymi ziołami zarezerwowanymi do tych celów i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kruche ciasto - 379   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy