drożdżowe bułeczki cynamonowe z ciasta w maszynie do chleba

pyszne słodkie bułeczki bez większych kłopotów w maszynie do chleba! Wiele gospodyń domowych odmawia pieczenia ciasta drożdżowego, ponieważ uważają, że proces przygotowania ciasta drożdżowego jest długi i kłopotliwy. Jednak w nowoczesnych warunkach i wraz z pojawieniem się takiego urządzenia gospodarstwa domowego, jak maszyna do chleba, stało się to bardzo proste i szybkie. Konieczne jest umieszczenie wszystkich składników ciasta drożdżowego tylko w formie wypiekacza do chleba. A maszyna do chleba dosłownie zrobi wszystko za Ciebie. Pozostaje tylko uformować, udekorować i upiec bułki w piekarniku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 62 % 39 g
330 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Wszystkie składniki przechowywane w lodówce muszą mieć temperaturę pokojową, aby zrobić ciasto drożdżowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera, mleko podgrzane do 30 stopni (można je podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 15 sekund przy średniej mocy). Wbij jajko kurze. Przesiej mąkę pszenną, lepiej to zrobić wielokrotnie, aby nasycić mąkę tlenem i uczynić ją bardziej przewiewną. Wlej suche drożdże na wierzch, umieść je na środku mąki. Dodaj cukier i sól, połóż je w różnych kierunkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz program "ciasto" na półtorej godziny. Gdy ciasto jest zagniatane, okresowo sprawdzamy stan ciasta, może być konieczne dodanie mąki. Ponieważ gęstość mąki jest różna u producentów i może być potrzebna większa. Ciasto powinno zebrać się w ciasną kulkę. Pozostaw ciasto na określony czas, powinno dobrze wyrosnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masło pozostawiamy w temperaturze pokojowej, powinno być zmiękczone, ale nie stopione. Gdy ciasto jest gotowe, zaczynamy formować bułki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości co najmniej 0, 5 centymetra. Posmaruj ciasto zmiękczonym masłem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp mielonym cynamonem i cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż warstwę ciasta w rolkę, delikatnie naciskając krawędź i końce rolki. Pokrój rolkę na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. Lekko naprawiamy jeden koniec, aby nadzienie nie wyciekło na blachę do pieczenia podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż kawałki bułki zamkniętym cięciem do dołu na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw puste bułki w temperaturze pokojowej na lekki wzrost. Na wierzchu posmaruj je ubitym widelcem jajkiem kurzym i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 na 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy rumiane bułeczki i podajemy do stołu, z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy