skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Wszystkie składniki przechowywane w lodówce muszą mieć temperaturę pokojową, aby zrobić ciasto drożdżowe.
Krok 2:
Wlej olej roślinny do miski multicookera, mleko podgrzane do 30 stopni (można je podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 15 sekund przy średniej mocy). Wbij jajko kurze. Przesiej mąkę pszenną, lepiej to zrobić wielokrotnie, aby nasycić mąkę tlenem i uczynić ją bardziej przewiewną. Wlej suche drożdże na wierzch, umieść je na środku mąki. Dodaj cukier i sól, połóż je w różnych kierunkach.
Krok 3:
Włącz program "ciasto" na półtorej godziny. Gdy ciasto jest zagniatane, okresowo sprawdzamy stan ciasta, może być konieczne dodanie mąki. Ponieważ gęstość mąki jest różna u producentów i może być potrzebna większa. Ciasto powinno zebrać się w ciasną kulkę. Pozostaw ciasto na określony czas, powinno dobrze wyrosnąć.
Krok 4:
Masło pozostawiamy w temperaturze pokojowej, powinno być zmiękczone, ale nie stopione. Gdy ciasto jest gotowe, zaczynamy formować bułki.
Krok 5:
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości co najmniej 0, 5 centymetra. Posmaruj ciasto zmiękczonym masłem.
Krok 6:
Posyp mielonym cynamonem i cukrem.
Krok 7:
Złóż warstwę ciasta w rolkę, delikatnie naciskając krawędź i końce rolki. Pokrój rolkę na kawałki o szerokości około 3 centymetrów. Lekko naprawiamy jeden koniec, aby nadzienie nie wyciekło na blachę do pieczenia podczas pieczenia.
Krok 8:
Połóż kawałki bułki zamkniętym cięciem do dołu na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw puste bułki w temperaturze pokojowej na lekki wzrost. Na wierzchu posmaruj je ubitym widelcem jajkiem kurzym i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 na 25 minut.
Krok 9:
Wyjmujemy rumiane bułeczki i podajemy do stołu, z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g