skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta zacznijmy od aktywacji drożdży. Wlej drożdże 1/3 łyżki. woda o temperaturze pokojowej, dodaj 1 łyżeczkę. cukier i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni powinna powstać "Czapka".
Krok 3:
Połącz kefir z olejem roślinnym, wymieszaj. Mieszanina przy ciągłym mieszaniu jest lekko podgrzewana na małym ogniu(do około 38 stopni). Uważaj, aby nie przegrzać mieszanki, w przeciwnym razie kefir może się zsiadać.
Krok 4:
Usuń ciepłą mieszankę kefir-olej z ognia, dodaj sól, cukier, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę. Mąka może wymagać trochę więcej. Zależy od jego jakości.
Krok 7:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Okazuje się delikatny, praktycznie nie przykleja się do rąk. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40-45 minut.
Krok 8:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 9:
Jabłka obieramy z nasion i skórki, kroimy w drobną kostkę. Wymieszaj z umytymi i gotowanymi na parze rodzynkami, cynamonem i cukrem. Nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Ciasto dobrze wyrosło.
Krok 11:
Ciasto delikatnie ugniatamy, rozprowadzamy na stole posypanym mąką. Podziel na kawałki o pożądanym rozmiarze.
Krok 12:
Rozwałkuj każdy kawałek w okrągłe ciasto, rozłóż nadzienie na środku. Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta i nadaj ciastu pożądany kształt.
Krok 13:
Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj wierzch ubitym jajkiem. Dajemy plackom odległość 10-15 minut.
Krok 14:
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. do rumianego koloru. Niech ciasto trochę ostygnie i podawaj. Smacznego!
mąkę należy dobrze przesiać przed użyciem. Możesz to zrobić dwa razy, aby lepiej wzbogacić go tlenem. Nadzienie do pasztecików może być zarówno słodkie, jak i pikantne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g