placki drożdżowe jak puch

zaskakująco smaczne i przewiewne wypieki! Ciasta jak puch przygotowywane są z ciasta drożdżowego na kefirze. Kiedy pierwszy raz robiłam takie wypieki, byłam mile zaskoczona. Ciasto okazało się tak delikatne i lekkie. Podczas proofingu placki unoszą się na naszych oczach. Gotowe wypieki nie starzeją się przez długi czas. Możesz użyć dowolnego nadzienia do ciast. Tym razem zrobiłam placki z jabłkami. Bardzo smaczne i satysfakcjonujące z mlekiem lub herbatą.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 67 % 30 g
230 kcal
IG: 13 / 10 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta zacznijmy od aktywacji drożdży. Wlej drożdże 1/3 łyżki. woda o temperaturze pokojowej, dodaj 1 łyżeczkę. cukier i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni powinna powstać "Czapka".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz kefir z olejem roślinnym, wymieszaj. Mieszanina przy ciągłym mieszaniu jest lekko podgrzewana na małym ogniu(do około 38 stopni). Uważaj, aby nie przegrzać mieszanki, w przeciwnym razie kefir może się zsiadać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń ciepłą mieszankę kefir-olej z ognia, dodaj sól, cukier, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę. Mąka może wymagać trochę więcej. Zależy od jego jakości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Okazuje się delikatny, praktycznie nie przykleja się do rąk. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40-45 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłka obieramy z nasion i skórki, kroimy w drobną kostkę. Wymieszaj z umytymi i gotowanymi na parze rodzynkami, cynamonem i cukrem. Nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto dobrze wyrosło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto delikatnie ugniatamy, rozprowadzamy na stole posypanym mąką. Podziel na kawałki o pożądanym rozmiarze.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdy kawałek w okrągłe ciasto, rozłóż nadzienie na środku. Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta i nadaj ciastu pożądany kształt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj wierzch ubitym jajkiem. Dajemy plackom odległość 10-15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. do rumianego koloru. Niech ciasto trochę ostygnie i podawaj. Smacznego!

mąkę należy dobrze przesiać przed użyciem. Możesz to zrobić dwa razy, aby lepiej wzbogacić go tlenem. Nadzienie do pasztecików może być zarówno słodkie, jak i pikantne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy