udka z kurczaka z bakłażanem w sosie teriyaki
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Marynata.
Krok 2:

Przełóż czosnek przez prasę. W misce wymieszaj sos teriyaki, czosnek, cukier, przyprawy do kurczaka, czarny pieprz i sól.
Krok 3:

Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:

Nogi i bakłażan umyć i osuszyć.
Krok 5:

Bakłażan umyć i pokroić w dużą kostkę. Połóż na kurczaku.
Krok 6:

Bakłażan i kurczak Połącz w misce.
Krok 7:

Polej kurczaka bakłażanem marynatą, wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty sosem
Krok 8:

Pozostaw do marynowania na 30 minut.
Krok 9:

Przenieś kurczaka z bakłażanem do naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45-50 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie polej kurczaka sosem z dna formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g


