skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie klasycznej zapiekanki z cukinii zaczynamy od przygotowania niezbędnych składników. Jeśli używana jest młoda cukinia, nie można jej obrać, ponieważ jest bardzo delikatna i miękka. Po prostu dobrze umyj warzywa.
warzywa są również dokładnie myte, szczególnie w przypadku kędzierzawej pietruszki i suszone na ręczniku. Ten przepis wymaga użycia twardych odmian sera. Jeśli weźmiesz miękki lub topiony ser, struktura zapiekanki będzie nieco inna. Ale jeśli chcesz nadać zapiekance pikantne nuty, użyj ostrego twardego sera. Jeśli danie nie jest przeznaczone do jedzenia dla niemowląt, możesz dodać posiekany czosnek do smaku. Bierzemy bułkę tartą gotową lub robimy to sami. Suszymy kilka kawałków bochenka lub białego chleba w piekarniku i siekamy na okruchy.
więc zetrzyj cukinię na grubej tarce. Warzywa zostawiamy na 10-15 minut, w tym czasie wydzielą sok. Należy go lekko wycisnąć.
w osobnym pojemniku ubij jajka na lekką pianę, połącz je z cukinią i wymieszaj. Dodaj drobno posiekane warzywa, ser starty na grubej tarce. Sól, biorąc pod uwagę słoność sera. W razie potrzeby dodaj czosnek. Dokładnie wymieszaj powstałą masę.
nasmaruj formę przeznaczoną do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż przygotowaną masę i wyrównaj. Posyp przyszłą zapiekankę bułką tartą na wierzchu. To ważny krok w przygotowaniu potrawy. Bułka tarta wchłonie nadmiar wilgoci uwalnianej z cukinii, a także utworzy na powierzchni apetyczną chrupiącą skórkę.
natychmiast włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas gotowania zależy od wysokości zapiekanki, czyli około 25-40 minut. Czekamy na pojawienie się złotej skórki i wyjmujemy naczynie z piekarnika.
zapiekanka jest delikatna, ale o gęstej strukturze, bez nadmiaru wilgoci.
podawaj zapiekankę z cukinii na gorąco lub na ciepło jako samodzielne danie. W zależności od preferencji smakowych do zapiekanki nadaje się śmietana lub dowolny sos do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g