Klasyczna zapiekanka z cukinii

proste i zdrowe danie. Idealny na śniadanie. Klasyczna zapiekanka z cukinii jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Nawet początkująca gospodyni z łatwością przygotuje to danie. Oprócz walorów smakowych taka zapiekanka jest również przydatna, ponieważ cukinia jest naprawdę dietetycznym warzywem. Danie jest idealne na śniadanie, ponieważ jajka i ser w jego składzie są źródłami białka i energii, które są tak potrzebne organizmowi rano. W razie potrzeby podawaj zapiekankę na ciepło ze śmietaną lub dowolnym sosem do smaku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 3-9 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 32 % 6 g
105 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowanie klasycznej zapiekanki z cukinii zaczynamy od przygotowania niezbędnych składników. Jeśli używana jest młoda cukinia, nie można jej obrać, ponieważ jest bardzo delikatna i miękka. Po prostu dobrze umyj warzywa.
warzywa są również dokładnie myte, szczególnie w przypadku kędzierzawej pietruszki i suszone na ręczniku. Ten przepis wymaga użycia twardych odmian sera. Jeśli weźmiesz miękki lub topiony ser, struktura zapiekanki będzie nieco inna. Ale jeśli chcesz nadać zapiekance pikantne nuty, użyj ostrego twardego sera. Jeśli danie nie jest przeznaczone do jedzenia dla niemowląt, możesz dodać posiekany czosnek do smaku. Bierzemy bułkę tartą gotową lub robimy to sami. Suszymy kilka kawałków bochenka lub białego chleba w piekarniku i siekamy na okruchy.
więc zetrzyj cukinię na grubej tarce. Warzywa zostawiamy na 10-15 minut, w tym czasie wydzielą sok. Należy go lekko wycisnąć.
w osobnym pojemniku ubij jajka na lekką pianę, połącz je z cukinią i wymieszaj. Dodaj drobno posiekane warzywa, ser starty na grubej tarce. Sól, biorąc pod uwagę słoność sera. W razie potrzeby dodaj czosnek. Dokładnie wymieszaj powstałą masę.
nasmaruj formę przeznaczoną do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż przygotowaną masę i wyrównaj. Posyp przyszłą zapiekankę bułką tartą na wierzchu. To ważny krok w przygotowaniu potrawy. Bułka tarta wchłonie nadmiar wilgoci uwalnianej z cukinii, a także utworzy na powierzchni apetyczną chrupiącą skórkę.
natychmiast włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas gotowania zależy od wysokości zapiekanki, czyli około 25-40 minut. Czekamy na pojawienie się złotej skórki i wyjmujemy naczynie z piekarnika.
zapiekanka jest delikatna, ale o gęstej strukturze, bez nadmiaru wilgoci.
podawaj zapiekankę z cukinii na gorąco lub na ciepło jako samodzielne danie. W zależności od preferencji smakowych do zapiekanki nadaje się śmietana lub dowolny sos do smaku.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy