skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego z serem? Przygotuj składniki według listy. Makaron można stosować dowolnie według smaku i dostępności, najlepiej z pszenicy durum. Wlej wodę do rondla, podpal. Dodaj trochę soli. Gdy woda się zagotuje, wlej makaron do garnka, natychmiast wymieszaj łyżką, aby nie przykleił się do dna garnka. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut.
Krok 2:
Farsz do zapiekanek można również użyć dowolnego smaku. Z mielonym kurczakiem zapiekanka okaże się mniej kaloryczna, a z mieszaną wieprzowiną i wołowiną okaże się grubsza i smaczniejsza. Użyj gotowego mięsa mielonego lub zrób to sam w maszynce do mięsa ze świeżego mięsa.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzej go. Na oleju połóż ugotowaną marchewkę i cebulę. Podsmaż warzywa na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane, od czasu do czasu mieszając szpatułką.
Krok 6:
Wyślij mięso mielone na patelnię do smażenia warzyw, natychmiast wymieszaj je z warzywami, aby nie chwycił dużych grudek. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszaj i smaż przez około 10 minut na średnim ogniu.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Włóż część makaronu do formy.
Krok 8:
Na wierzch ułóż mięso mielone z warzywami.
Krok 9:
Smażone warzywa z mielonym mięsem Zamknij resztkami makaronu. Posypać twardym serem startym na drobnej tarce. Wybierz rodzaj sera do smaku, najważniejsze jest to, że ma niezbyt wyraźny specyficzny smak, aby nie zagłuszyć smaku innych składników potrawy.
Krok 10:
Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 minut. Wszystkie składniki-podstawa zapiekanki - są już gotowe, więc nie trzeba ich długo trzymać w piekarniku, aby nie wyschnąć. Zapiekanka z makaronu z mięsem mielonym i serem jest gotowa. Pozwól potrawie nieco ostygnąć i podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami lub sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g