zapiekanka z makaronem i mielonym serem

pyszne i szybkie w przygotowaniu danie z makaronu i mięsa mielonego! Makaron z mielonym mięsem na pierwszy rzut oka wydaje się tak banalny. Ale w rzeczywistości z tych produktów można przygotować pyszne danie kuchni włoskiej – pachnącą zapiekankę z chrupiącą skórką. Takie danie można podawać nawet na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 51 % 27 g
293 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego z serem? Przygotuj składniki według listy. Makaron można stosować dowolnie według smaku i dostępności, najlepiej z pszenicy durum. Wlej wodę do rondla, podpal. Dodaj trochę soli. Gdy woda się zagotuje, wlej makaron do garnka, natychmiast wymieszaj łyżką, aby nie przykleił się do dna garnka. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Farsz do zapiekanek można również użyć dowolnego smaku. Z mielonym kurczakiem zapiekanka okaże się mniej kaloryczna, a z mieszaną wieprzowiną i wołowiną okaże się grubsza i smaczniejsza. Użyj gotowego mięsa mielonego lub zrób to sam w maszynce do mięsa ze świeżego mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzej go. Na oleju połóż ugotowaną marchewkę i cebulę. Podsmaż warzywa na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane, od czasu do czasu mieszając szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij mięso mielone na patelnię do smażenia warzyw, natychmiast wymieszaj je z warzywami, aby nie chwycił dużych grudek. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszaj i smaż przez około 10 minut na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Włóż część makaronu do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch ułóż mięso mielone z warzywami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażone warzywa z mielonym mięsem Zamknij resztkami makaronu. Posypać twardym serem startym na drobnej tarce. Wybierz rodzaj sera do smaku, najważniejsze jest to, że ma niezbyt wyraźny specyficzny smak, aby nie zagłuszyć smaku innych składników potrawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 minut. Wszystkie składniki-podstawa zapiekanki - są już gotowe, więc nie trzeba ich długo trzymać w piekarniku, aby nie wyschnąć. Zapiekanka z makaronu z mięsem mielonym i serem jest gotowa. Pozwól potrawie nieco ostygnąć i podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami lub sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy