paluszki Francuskie z szynką i sezamem

delikatne, piękne, pachnące i bardzo smaczne paluszki. Gotowanie jest łatwe i szybkie dzięki gotowemu drożdżowemu ciastu francuskiemu i szynce!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 43 % 23 g
węglowodany 40 % 21 g
328 kcal
IG: 95 / 0 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój szynkę w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp stół mąką, rozwałkuj ciasto, pokrój w paski, zawiń paski w paski. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż patyczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj żółtko z mlekiem, posmaruj patyczki, posyp sezamem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 20-25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy