krakersy z nasionami

Przygotuj najzdrowsze wypieki bez mąki! Niesamowite i pyszne! Krakersy z nasionami to świetna przekąska. Takie krakersy będą doskonałymi kanapkami z serem. Do filiżanki porannej kawy to samo. Przepis wyróżnia się tym, że w ciasteczkach nie ma mąki. Krakersy warzywne z dodatkiem nasion. Nie ma potrzeby pisać o tym, jak przydatne jest to, ponieważ fakt jest oczywisty. I pyszne jak! Inną charakterystyczną cechą tych krakersów jest to, że są pieczone w możliwie najniższej temperaturze przez długi czas. Jest to warunek konieczny do spełnienia.
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 44 % 21 g
węglowodany 35 % 17 g
308 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

takie krakersy mogą zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Bardzo smaczny i zdrowy przysmak. Elegancka podstawa kanapki, bogaty zestaw przydatnych substancji dla organizmu.

1. Wlej nasiona lnu do miski, zalej zimną wodą. Musisz wziąć około 200 ml wody, to jedna szklanka. Pozostaw na około godzinę. W międzyczasie zajmiemy się przygotowaniem innych składników.

2. Obierz cebulę, pokrój losowo. Umyj pomidora, pokrój na kilka kawałków. Obierz czosnek. Obierz marchewki, zetrzyj. Umyj liście kędzierzawej kapusty pod bieżącą wodą.

3. W robocie kuchennym lub misce blendera rozprowadzamy cebulę, kapustę, pomidor i czosnek. Rozdrabniać.

4. Powstałą masę przenosimy do miski. Wlej tutaj nasiona słonecznika, Chia, siemię lniane i rostoropsha. Dodaj kminek, sól i pieprz do smaku. Mieszać.

5. Dodaj trochę oliwy z oliwek, startą marchewkę, ponownie wymieszaj.

6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Rozłóż na nim masę warzywną z nasionami. Wyrównujemy. Warstwa nie powinna być gruba, ale też niezbyt cienka.

7. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 60 stopni. Piec przez 5-6 godzin, w zależności od rodzaju piekarnika.

8. Następnie pokrój chrupiącą warstwę na kwadraty, nie czekając na ochłodzenie. Schłodzona warstwa nie będzie pięknie cięta. Do krojenia wygodnie jest użyć noża do pizzy.

chrupiące krakersy warzywne z nasionami podajemy do herbaty lub kawy. Można je uzupełnić twardym serem lub dowolnym innym smakiem.

miłej degustacji! Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Rostoropsha - 396   kcal/100g
  • Nasiona chia - 512   kcal/100g

Podobne przepisy