skład / składniki
metoda gotowania
takie krakersy mogą zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Bardzo smaczny i zdrowy przysmak. Elegancka podstawa kanapki, bogaty zestaw przydatnych substancji dla organizmu.
1. Wlej nasiona lnu do miski, zalej zimną wodą. Musisz wziąć około 200 ml wody, to jedna szklanka. Pozostaw na około godzinę. W międzyczasie zajmiemy się przygotowaniem innych składników.
2. Obierz cebulę, pokrój losowo. Umyj pomidora, pokrój na kilka kawałków. Obierz czosnek. Obierz marchewki, zetrzyj. Umyj liście kędzierzawej kapusty pod bieżącą wodą.
3. W robocie kuchennym lub misce blendera rozprowadzamy cebulę, kapustę, pomidor i czosnek. Rozdrabniać.
4. Powstałą masę przenosimy do miski. Wlej tutaj nasiona słonecznika, Chia, siemię lniane i rostoropsha. Dodaj kminek, sól i pieprz do smaku. Mieszać.
5. Dodaj trochę oliwy z oliwek, startą marchewkę, ponownie wymieszaj.
6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Rozłóż na nim masę warzywną z nasionami. Wyrównujemy. Warstwa nie powinna być gruba, ale też niezbyt cienka.
7. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 60 stopni. Piec przez 5-6 godzin, w zależności od rodzaju piekarnika.
8. Następnie pokrój chrupiącą warstwę na kwadraty, nie czekając na ochłodzenie. Schłodzona warstwa nie będzie pięknie cięta. Do krojenia wygodnie jest użyć noża do pizzy.
chrupiące krakersy warzywne z nasionami podajemy do herbaty lub kawy. Można je uzupełnić twardym serem lub dowolnym innym smakiem.
miłej degustacji! Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Rostoropsha - 396 kcal/100g
- Nasiona chia - 512 kcal/100g