skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić bułkę z cebulą, weź produkty z listy: mąkę pszenną, drożdże, wodę, cukier i sól do ciasta, masło, cebulę i mielony czarny pieprz do nadzienia.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto: w ciepłej wodzie dodaj cukier, sól i drożdże, dodaj kilka łyżek mąki i zrób ciasto. Pozwól mu się pęcherzykować, dodaj trochę oleju. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aby uzyskać ciasto, które odrywa się od rąk.
Krok 3:
Ciasto włożyć do większej miski, przykryć folią i ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, po godzinie ubić i odstawić ponownie.
Krok 4:
Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie cebulowe. Obierz kilka cebul - 2-3 duże, pokrój na duże kawałki.
Krok 5:
Rozgrzej olej i dodaj cebulę, gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka, lekko sól, pieprz. Nie gotuj cebuli, lepiej, gdy zachowuje integralność - w końcu nadal się piecze, ostudź nadzienie.
Krok 6:
Po 2 godzinach ciasto wyszło - widzisz, jakie jest puszyste? Wspaniałe lekkie, przewiewne ciasto.
Krok 7:
Rozwałkuj połowę ciasta na warstwę, połóż nadzienie cebulowe na środku.
Krok 8:
Zwinąć ciasto rolką, ścisnąć mocno krawędź, nadmiar można odciąć.
Krok 9:
Posmaruj olejem słonecznikowym (wersja chuda) lub jajkiem i posyp pikantnymi ziołami lub nasionami - wziąłem kminek, bardzo podoba mi się jego smak smak.
Krok 10:
Upiec bułkę, wkładając ją do zimnego piekarnika i obracając o 170 stopni. Kiedy jest dobrze zrumieniony-po 30-35 minutach-bułka jest gotowa.
Krok 11:
Wyjmij bułkę z cebulą z piekarnika, przykryj ręcznikiem, pozwól odpocząć. To wszystko! Bujna, pachnąca bułka z cebulą w domu jest gotowa! Smacznego!
bułka z cebulą w domu-pieczenie na postne dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g