Chuda bułka z cebulą drożdżową

bułka z cebulą jest bardzo smaczna i prosta! Bułka z cebulą to doskonałe wypieki, które można z powodzeniem podawać w dni postu. Jeśli nie gotujesz chudej wersji, możesz dodać jajko i mleko do ciasta zamiast wody, ciasto okaże się bardziej maślane. Rolada ma oryginalne nadzienie z prażonej cebuli. Pieczenie jest bardzo interesujące, nie do pobicia, proszę swoje domowe! Możesz podać taką bułkę z herbatą, kawą, mlekiem. Właściwe będzie podanie go do zup i barszczów. Uwierz mi-jest bardzo smaczny! Spróbuj, eksperymentuj!!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 74 % 31 g
194 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić bułkę z cebulą, weź produkty z listy: mąkę pszenną, drożdże, wodę, cukier i sól do ciasta, masło, cebulę i mielony czarny pieprz do nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto: w ciepłej wodzie dodaj cukier, sól i drożdże, dodaj kilka łyżek mąki i zrób ciasto. Pozwól mu się pęcherzykować, dodaj trochę oleju. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aby uzyskać ciasto, które odrywa się od rąk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto włożyć do większej miski, przykryć folią i ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, po godzinie ubić i odstawić ponownie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie cebulowe. Obierz kilka cebul - 2-3 duże, pokrój na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej i dodaj cebulę, gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka, lekko sól, pieprz. Nie gotuj cebuli, lepiej, gdy zachowuje integralność - w końcu nadal się piecze, ostudź nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 2 godzinach ciasto wyszło - widzisz, jakie jest puszyste? Wspaniałe lekkie, przewiewne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj połowę ciasta na warstwę, połóż nadzienie cebulowe na środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwinąć ciasto rolką, ścisnąć mocno krawędź, nadmiar można odciąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj olejem słonecznikowym (wersja chuda) lub jajkiem i posyp pikantnymi ziołami lub nasionami - wziąłem kminek, bardzo podoba mi się jego smak smak.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Upiec bułkę, wkładając ją do zimnego piekarnika i obracając o 170 stopni. Kiedy jest dobrze zrumieniony-po 30-35 minutach-bułka jest gotowa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij bułkę z cebulą z piekarnika, przykryj ręcznikiem, pozwól odpocząć. To wszystko! Bujna, pachnąca bułka z cebulą w domu jest gotowa! Smacznego!

bułka z cebulą w domu-pieczenie na postne dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy