udka z kurczaka w piekarniku z chrupiącą skórką w karmelu

Super kurczak! SEKRET DOSKONAŁEJ SKÓRKI! Tylko 4 składniki. Najtrudniejszą częścią przepisu jest przygotowanie sosu karmelowego. Wszystko trzeba zrobić bardzo szybko. Ponieważ cukier najpierw topi się przez długi czas, ale potem bardzo szybko zaczyna się palić. Dlatego musisz stale przeszkadzać i wlewać wodę na czas.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 19 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 9 % 3 g
179 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka w piekarniku z chrupiącą skórką w karmelu? Przygotuj składniki. Aby ugotować udka w chrupiącym karmelu. potrzebujemy: udka, wody, cukru, soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj udka, osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przebij wewnętrzną stronę nóg szpikulcem w kilku miejscach. Zapewni to lepszą penetrację syropu, który będziemy dalej gotować, do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier i sól do rondla z grubym dnem. Rozpuść na dużym ogniu. Na początku nie musisz mieszać. Poczekaj, aż wszystkie kryształy ciemnieją, a na brzegach cukier zacznie brązowieć i topić się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy cukier zacznie się topić, szybko wymieszaj, aż się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masa powinna przybrać brązowy kolor karmelu. Gdy cukier się zahamuje, wlej wodę. Mieszaj i trzymaj na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Zdejmij słodko-słony Syrop z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś udka do głębokiej miski. Na wierzch posyp syropem karmelowym. Dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż udka na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia. Na wierzch posmaruj syropem karmelowym. Jeśli syrop jest zbyt płynny, po marynowaniu można go odcedzić i zagotować, aż lekko zgęstnieje. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

ogólnie wiem, jak gotować karmel i słony. I robię to za pierwszym razem. Ale zwykle gotuję Karmel w wystarczająco dużych ilościach i tam procesy przebiegają nieco wolniej. Tutaj mamy bardzo mało cukru, a także fotografowanie równolegle... ogólnie pierwszy karmel bezpiecznie spaliłem. Poza tym nie podobał mi się jego smak - był strasznie słony, chociaż zrobiłem to tak, jak pokazano w oryginalnym przepisie. Tutaj nawet gdyby wszystko się udało, syrop musiałby zostać wylany. Sugerowano, aby ilość soli i cukru wynosiła 1: 1 (1 łyżka cukru i 1 łyżka soli).
więc za drugim razem zmniejszyłem ilość soli. Ale smak tego karmelu też mi się nie podobał. Zbyt słona. W ogóle nie wygląda jak karmel.
w końcu po raz trzeci znalazłem odpowiednie proporcje. Od razu dostałem ten karmel. Nie ugotowałem go zbytnio, chociaż można by go doprowadzić do lekkiego zagęszczenia. Ale zrobiłem to po marynowaniu kurczaka. Ponieważ płynny syrop po prostu spłynął ze skóry kurczaka. Ale grubszy syrop pokrył udka kurczaka i stworzył karmelową chrupiącą skórkę wokół mięsa.

dlatego jeśli syrop karmelowy nie zadziała za pierwszym razem, to nie ma znaczenia. Gotuje się dosłownie w 5 minut i wymaga bardzo niewielu składników. Ale to dobry trening do dalszej pracy z karmelem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy