ciasto chlebowe z nadzieniem mięsnym

pyszne ciasto na śniadanie, lunch i kolację! Ciasto chlebowe z nadzieniem mięsnym jest po prostu pyszne! Nie można odmówić takiego ciasta, jest dobre z zupą, sałatką ze świeżych warzyw, herbatą i kawą. Mięso do nadzienia nadaje się nie tylko wołowina, możesz wziąć wieprzowinę do woli.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 47 % 18 g
186 kcal
IG: 11 / 89 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Wołowinę myjemy, wkładamy do rondla z wrzącą wodą, lekko solimy. Gotuj na małym ogniu do miękkości, około 40 minut, podczas gotowania usuń piankę. Gotowe mięso niech ostygnie w bulionie, dzięki czemu będzie znacznie bardziej soczyste.

2. Jajka gotujemy na twardo i obieramy cebulę, kroimy w kostkę, smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor.

3. Mięso suszymy, kroimy na małe kawałki, obieramy jajka, kroimy również w kostkę. Łączymy wołowinę z jajkami i smażoną cebulą, solą, obficie pieprzem, mieszamy.

4. Ciasto dzielimy na dwie części, zwijamy w warstwę, nadając jej prostokątny kształt. Podstawę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, układamy nadzienie, przykrywamy drugą warstwą ciasta, ściskamy krawędzie.

5. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, po czym wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, około 30-40 minut.

6. Posmaruj gorące ciasto masłem i pozwól mu ostygnąć.

podawaj na stole, krojąc na porcje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto chlebowe - 225   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy