skład / składniki
metoda gotowania
1. Wołowinę myjemy, wkładamy do rondla z wrzącą wodą, lekko solimy. Gotuj na małym ogniu do miękkości, około 40 minut, podczas gotowania usuń piankę. Gotowe mięso niech ostygnie w bulionie, dzięki czemu będzie znacznie bardziej soczyste.
2. Jajka gotujemy na twardo i obieramy cebulę, kroimy w kostkę, smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor.
3. Mięso suszymy, kroimy na małe kawałki, obieramy jajka, kroimy również w kostkę. Łączymy wołowinę z jajkami i smażoną cebulą, solą, obficie pieprzem, mieszamy.
4. Ciasto dzielimy na dwie części, zwijamy w warstwę, nadając jej prostokątny kształt. Podstawę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, układamy nadzienie, przykrywamy drugą warstwą ciasta, ściskamy krawędzie.
5. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, po czym wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, około 30-40 minut.
6. Posmaruj gorące ciasto masłem i pozwól mu ostygnąć.
podawaj na stole, krojąc na porcje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto chlebowe - 225 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g