puszyste ciasto z budyniem i agrestem

niesamowite ciasto z agrestem i delikatną śmietaną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 78 % 31 g
199 kcal
IG: 23 / 13 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym w puszystą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 2 łyżki gorącej wody, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijaj z małą prędkością, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj dno dzielonej formy masłem, wlej ciasto. Piec około 20 minut w 180°C. następnie wyjmij formę z piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę w mocną pianę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jajka z cukrem w białą pianę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę, budyń i kaszę mannę do mieszanki jajecznej, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Farsz. Umyj agrest, posortuj. Podgrzej 100 ml wody z cukrem, dodaj agrest i gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty. Odłóż na sito.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej krem na ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż agrest na wierzchu. Piec około 40 minut w 160°C. Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

jeśli wierzch zacznie się rumienić,a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią.
agrest nie może być wstępnie ugotowany, ale włożyć świeże jagody do ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g

Podobne przepisy