skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym w puszystą pianę.
Krok 3:
Wlej 2 łyżki gorącej wody, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.
Krok 5:
Ubijaj z małą prędkością, aż będzie gładka.
Krok 6:
Nasmaruj dno dzielonej formy masłem, wlej ciasto. Piec około 20 minut w 180°C. następnie wyjmij formę z piekarnika.
Krok 7:
Krem.
Krok 8:
Ubij śmietanę w mocną pianę.
Krok 9:
Ubij jajka z cukrem w białą pianę.
Krok 10:
Dodaj śmietanę, budyń i kaszę mannę do mieszanki jajecznej, wymieszaj.
Krok 11:
Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną.
Krok 12:
Farsz. Umyj agrest, posortuj. Podgrzej 100 ml wody z cukrem, dodaj agrest i gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty. Odłóż na sito.
Krok 13:
Wlej krem na ciasto.
Krok 14:
Rozłóż agrest na wierzchu. Piec około 40 minut w 160°C. Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i pokroić na kawałki.
jeśli wierzch zacznie się rumienić,a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią.
agrest nie może być wstępnie ugotowany, ale włożyć świeże jagody do ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g