Sałatka z łososiem

prosta sałatka z łososiem i świeżymi ogórkami. Prosta, ale bardzo łatwa i smaczna sałatka. Jest również bardzo prosty w przygotowaniu-najważniejsze jest, aby kupić wszystko i wstępnie ugotować jajka. Taka sałatka może stać się pełnoprawnym obiadem, zawiera tylko zdrowe produkty - świeże ogórki, zioła, jajka i ryby.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 12 % 2 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki sałatki. Jajka należy najpierw gotować przez około 10 minut we wrzącej wodzie i schłodzić, pozostawiając w zimnej wodzie. Możesz wziąć jajka z kurczaka lub podzielić i wziąć kurczaka i przepiórkę, aby udekorować gotową sałatkę. Ogórki świeże, dwa średnie. Łosoś jest lekko solony, mam zakupiony. Biorę gotową rosyjską musztardę, śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Przygotuj głęboką miskę lub salaterkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz świeże ogórki pod bieżącą zimną wodą i osusz. Odetnij końcówki i pokrój ogórki w drobną kostkę. Ułóż pokrojone ogórki w przygotowanym naczyniu sałatkowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko solonego łososia można wziąć własnego solenia lub można go kupić w sklepie, sprawdzając daty ważności. Pokrój łososia ze skóry, usuń pozostałe kości i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną rybę do salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstępnie ugotowane i schłodzone jajka obrać i pokroić w kostkę. Jeśli używasz jaj przepiórczych, pokrój je na sałatkę i pokrój jedno lub dwa jajka na pół, aby ozdobić sałatkę. Dodaj posiekane jajka do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do sałatki możesz wziąć dowolne warzywa według własnych upodobań. Wziąłem kilka strzałek cebuli, koperek, gałązkę pietruszki. Dokładnie spłucz świeże warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz je w suszarce do ziół lub strząśnij płyn z liści. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj śmietanę z musztardą i dodaj szczyptę soli (lepiej posolić później, ryba jest nadal słona). Wymieszaj sos i dopraw nim sałatkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj sałatkę i natychmiast podawaj - nie zaleca się pozostawiania takiej sałatki przez długi czas (da sok) i przechowywania w lodówce. Sałatka może być kompletnym zdrowym obiadem. Aby uzyskać gęstszy posiłek do takiej sałatki, możesz zaoferować dania z ziemniaków-gotowane, smażone, tłuczone ziemniaki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal / 100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy