skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki sałatki. Jajka należy najpierw gotować przez około 10 minut we wrzącej wodzie i schłodzić, pozostawiając w zimnej wodzie. Możesz wziąć jajka z kurczaka lub podzielić i wziąć kurczaka i przepiórkę, aby udekorować gotową sałatkę. Ogórki świeże, dwa średnie. Łosoś jest lekko solony, mam zakupiony. Biorę gotową rosyjską musztardę, śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Przygotuj głęboką miskę lub salaterkę.
Krok 2:
Opłucz świeże ogórki pod bieżącą zimną wodą i osusz. Odetnij końcówki i pokrój ogórki w drobną kostkę. Ułóż pokrojone ogórki w przygotowanym naczyniu sałatkowym.
Krok 3:
Lekko solonego łososia można wziąć własnego solenia lub można go kupić w sklepie, sprawdzając daty ważności. Pokrój łososia ze skóry, usuń pozostałe kości i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną rybę do salaterki.
Krok 4:
Wstępnie ugotowane i schłodzone jajka obrać i pokroić w kostkę. Jeśli używasz jaj przepiórczych, pokrój je na sałatkę i pokrój jedno lub dwa jajka na pół, aby ozdobić sałatkę. Dodaj posiekane jajka do sałatki.
Krok 5:
Do sałatki możesz wziąć dowolne warzywa według własnych upodobań. Wziąłem kilka strzałek cebuli, koperek, gałązkę pietruszki. Dokładnie spłucz świeże warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz je w suszarce do ziół lub strząśnij płyn z liści. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do sałatki.
Krok 6:
Wymieszaj śmietanę z musztardą i dodaj szczyptę soli (lepiej posolić później, ryba jest nadal słona). Wymieszaj sos i dopraw nim sałatkę.
Krok 7:
Wymieszaj sałatkę i natychmiast podawaj - nie zaleca się pozostawiania takiej sałatki przez długi czas (da sok) i przechowywania w lodówce. Sałatka może być kompletnym zdrowym obiadem. Aby uzyskać gęstszy posiłek do takiej sałatki, możesz zaoferować dania z ziemniaków-gotowane, smażone, tłuczone ziemniaki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal / 100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g