skład / składniki
metoda gotowania
dodaj proszek i cukier waniliowy do zmiękczonego masła, ubij wszystko na puszystą masę, dodaj połowę porcji mąki, wymieszaj mikserem z małą prędkością, aby uzyskać miękisz, dodaj żółtka i mleko lub wodę, wymieszaj, dodaj resztę mąki i zagnieść delikatne ciasto.Uformuj kiełbasę o średnicy przyszłych ciast, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 40 minut, aż stwardnieje. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wyjmij przedmiot z zamrażarki i pokrój ostrym nożem w kółka.
rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia (dostałem ich 18 szt.), możesz trochę spłaszczyć rękami. Piec przez 15 minut, aż będzie ugotowany, schłodzony. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach. łyżki zimnej wody, niech pęcznieją. Wymieszaj białka z cukrem pudrem i wanilią, włóż do kąpieli wodnej i ubij z dużą prędkością, aż będzie bujna, gęsta masa, usuń z kąpieli. Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej, cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie, wlej żelatynę do masy białkowej, dobrze ubij. Na połowę ciastek łyżką śmietany.
jeśli twój mus nie jest wystarczająco gruby, włóż ciasteczka do lodówki na 15 minut, aby trochę zamarzły, jeśli okaże się gęsty jak mój, natychmiast połóż drugą część ciastek na wierzchu. Włóż do lodówki na około 1 godzinę, aby suflet zestalił się, po 30 minutach sprawdź, czy ciasteczka nie przykleiły się do sufletu, możesz położyć mały ładunek na wierzchu, położyłem tacę, a na wierzchu paczkę 100 gramów oleju. Połam czekoladę na kawałki, dodaj olej roślinny, rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej, wymieszaj.
zamrożone ciasta najpierw zanurz w lukrze z boków, a następnie ułóż na tacy i polej trochę lukrem. Włóż ciasta do zamrażarki na 15 minut, aby lukier się zestalił. Odwróć ciasta, najlepiej na pergaminie i polej tylną stronę lukrem. Ponownie włóż do zamrażarki na 15 minut. Następnie wyjmij z zamrażarki i po prostu przechowuj w lodówce.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g