ciasto a la Choco-Pie

piękne i smaczne-zachwyć dzieci ciastkami.
Katarzyna MałaszenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 25 g
węglowodany 60 % 48 g
430 kcal
IG: 0 / 2 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

dodaj proszek i cukier waniliowy do zmiękczonego masła, ubij wszystko na puszystą masę, dodaj połowę porcji mąki, wymieszaj mikserem z małą prędkością, aby uzyskać miękisz, dodaj żółtka i mleko lub wodę, wymieszaj, dodaj resztę mąki i zagnieść delikatne ciasto.Uformuj kiełbasę o średnicy przyszłych ciast, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 40 minut, aż stwardnieje. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wyjmij przedmiot z zamrażarki i pokrój ostrym nożem w kółka.

rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia (dostałem ich 18 szt.), możesz trochę spłaszczyć rękami. Piec przez 15 minut, aż będzie ugotowany, schłodzony. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach. łyżki zimnej wody, niech pęcznieją. Wymieszaj białka z cukrem pudrem i wanilią, włóż do kąpieli wodnej i ubij z dużą prędkością, aż będzie bujna, gęsta masa, usuń z kąpieli. Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej, cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie, wlej żelatynę do masy białkowej, dobrze ubij. Na połowę ciastek łyżką śmietany.

jeśli twój mus nie jest wystarczająco gruby, włóż ciasteczka do lodówki na 15 minut, aby trochę zamarzły, jeśli okaże się gęsty jak mój, natychmiast połóż drugą część ciastek na wierzchu. Włóż do lodówki na około 1 godzinę, aby suflet zestalił się, po 30 minutach sprawdź, czy ciasteczka nie przykleiły się do sufletu, możesz położyć mały ładunek na wierzchu, położyłem tacę, a na wierzchu paczkę 100 gramów oleju. Połam czekoladę na kawałki, dodaj olej roślinny, rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej, wymieszaj.

zamrożone ciasta najpierw zanurz w lukrze z boków, a następnie ułóż na tacy i polej trochę lukrem. Włóż ciasta do zamrażarki na 15 minut, aby lukier się zestalił. Odwróć ciasta, najlepiej na pergaminie i polej tylną stronę lukrem. Ponownie włóż do zamrażarki na 15 minut. Następnie wyjmij z zamrażarki i po prostu przechowuj w lodówce.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy