skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznij przygotowywać zakwas. Włóż 25 gramów mąki żytniej i pszennej do słoika i zalej 100 ml soku. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Po 24 godzinach wymieszaj.
2. Czas minął-zobaczysz, że zakwas zaczął bulgotać. Wlać połowę mieszanki i ponownie dodać 100 ml soku i 25 gramów mąki żytniej i pszennej. Pozostaw na kolejny dzień.
3. Powtórz: wlej połowę mieszanki i dodaj 100 ml soku i 25 gramów mąki żytniej i pszennej. Pozostaw na kolejny dzień.
4. Przez 6 dni odświeżaj zakwas (codziennie), wlewając połowę mieszanki i dodając 100 ml wody i 25 g mąki żytniej i pszennej. Jeśli chcesz zrobić ciabattę pszenną, dodaj na tym etapie tylko mąkę pszenną(50 g).
5. Włóż gotowy zakwas do lodówki i odśwież go jak poprzednio, ale 1 raz na 48 godzin przez 5-14 dni.
6. Przygotuj ciasto. Weź 510 ml zakwasu, mąki, wody, mleka i oleju roślinnego. Wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 4 godziny. Pamiętaj, aby co godzinę mieszać ciasto.
7. Przykryj osadzone ciasto folią i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.
8. Czas minął-ciasto posyp mąką, podziel na 2 części.
9. Piec na pergaminie posypanym mąką lub kaszą manną. Ciabatta piecze się w temperaturze 230 stopni przez 15 minut. Podczas pieczenia przykryj formę folią.
10. Usuń folię, piecz w 210 stopniach przez kolejne 15 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g