skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój szczupaka obranego z łusek na brzuchu, nie oddzielając głowy, staraj się nie uszkodzić skóry.
2. Wyjmij grzbiet z mięsem, oddziel mięso od kości.
3. Ugotuj 3 jajka.
4. Namocz miąższ chleba w wodzie.
5. Przekręć mięso szczupaka, cebulę, gotowane jajka i miąższ chleba w maszynce do mięsa lub w blenderze, zmieliłem je na końcu.
6. Do mięsa mielonego dodaj pozostałe surowe jajka, krakersy, posiekany koperek. Dobrze posolić i pieprzyć.
7. Delikatnie nadziewaj skórę szczupaka.
8. Zawiąż go grubą nicią i połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
9. Lekko posmaruj szczupaka olejem i piecz przez 40 minut w temperaturze 160 stopni. Co 15 minut zwiększaj temperaturę o 5 do 7 stopni. Nadziewanej ryby nie należy wkładać do mocno nagrzanego piekarnika, skóra może się rozerwać.
10. Pozwól szczupakowi ostygnąć i usuń nici.
11. Podawać pokrojone na porcje i udekorowane ziołami i cytrynami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g