nadziewany szczupak po żydowsku

wykwintne danie na świąteczny stół! Zaskocz gości! Pyszny, nadziewany szczupak. Najdelikatniejsze nadzienie i cudowny aromat. To prawdopodobnie idealne danie na świąteczny stół. Moi goście zawsze proszą, żebym go ugotowała, ponieważ smak jest naprawdę niezapomniany. A jeśli chcę rozpieszczać moich bliskich, gotuję nadziewanego szczupaka na obiad!
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 28 % 7 g
123 kcal
IG: 14 / 71 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Pokrój szczupaka obranego z łusek na brzuchu, nie oddzielając głowy, staraj się nie uszkodzić skóry.
2. Wyjmij grzbiet z mięsem, oddziel mięso od kości.
3. Ugotuj 3 jajka.
4. Namocz miąższ chleba w wodzie.
5. Przekręć mięso szczupaka, cebulę, gotowane jajka i miąższ chleba w maszynce do mięsa lub w blenderze, zmieliłem je na końcu.
6. Do mięsa mielonego dodaj pozostałe surowe jajka, krakersy, posiekany koperek. Dobrze posolić i pieprzyć.
7. Delikatnie nadziewaj skórę szczupaka.
8. Zawiąż go grubą nicią i połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
9. Lekko posmaruj szczupaka olejem i piecz przez 40 minut w temperaturze 160 stopni. Co 15 minut zwiększaj temperaturę o 5 do 7 stopni. Nadziewanej ryby nie należy wkładać do mocno nagrzanego piekarnika, skóra może się rozerwać.
10. Pozwól szczupakowi ostygnąć i usuń nici.
11. Podawać pokrojone na porcje i udekorowane ziołami i cytrynami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy