skład / składniki
metoda gotowania
dodam jeszcze, że kolor nie zawsze jest taki, jakiego się spodziewasz. Wszystko zależy od marki galaretki, więc musisz poeksperymentować przed uzyskaniem pożądanego biszkoptu. Często okazuje się, że ma zwykły kolor lub ledwo zauważalny odcień, co moim zdaniem też nie jest złe. Najważniejsze-pyszne! I wygląda bardziej naturalnie.
sam przepis:
- galaretkę z brykietu należy zmiażdżyć na mąkę: zrób to w torbie lub w ręczniku za pomocą popychacza lub wałka do ciasta;
- wlej galaretkę do miski i wymieszaj z mąką;
- dodaj jajko i jeszcze raz bardzo dobrze wymieszaj, w przeciwnym razie cukier z galaretki się nie rozpuści;
- dodaj sodę gaszoną i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno się trochę rozjaśnić i spienić;
- posmaruj formę masłem i wlej do niej ciasto;
- piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni. Powinieneś dostać piękną brązową skórkę. Zajęło mi to nieco ponad 20 minut.
miłej herbaty i kulinarnych arcydzieł!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sucha galaretka - 368 kcal/100g