skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kulki z semoliny z semoliny jak w przedszkolu? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, nie jest to ważne. Weź jajko pierwszej kategorii, zbyt duże po dodaniu sprawi, że owsianka będzie zbyt płynna. Wskazałem minimalną ilość cukru, możesz ją zwiększyć, aby uzyskać słodszą wersję batoników. Ale jeśli planujesz podawać je z dżemem lub skondensowanym mlekiem, włóż tyle, ile jest wskazane. Zamiast mąki do panierowania możesz wziąć semolinę.
Krok 2:
Weź patelnię lub patelnię odpowiednią do gotowania owsianki. Lepiej, jeśli dno jest grube, więc owsianka się nie pali. Wlej do niego mleko i dodaj cukier i sól. Wymieszaj, aby się rozpuściły.
Krok 3:
Umieść naczynie z mlekiem na małym ogniu i zagotuj. Radzę nie odchodzić od pieca przez cały ten czas, w przeciwnym razie mleko może uciec. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, wlej semolinę do mleka cienkim strumieniem i przy ciągłym mieszaniu.
Krok 4:
Spraw, aby ogień był minimalny. Weź trzepaczkę i, ciągle mieszając, gotuj owsiankę, aż zgęstnieje, około 5 minut. Trzepaczka pomoże zapobiec tworzeniu się grudek w kaszy manny. Będzie bardzo gęsty, tak powinno być.
Krok 5:
Zdejmij gotową owsiankę z ognia i ostudź, aż będzie lekko ciepła. Wbij do niego jajko.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj owsiankę trzepaczką. Na początku wydaje się, że jajko nie chce łączyć się z semoliną, ale potem owsianka stanie się jednorodna i gładka.
Krok 7:
Uformuj klopsiki z owsianki-okrągłe ciasta, takie jak serniki. I obtocz je w mące. Albo Manke, co weźmiesz.
Krok 8:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Spraw, aby ogień był mały. Umieść kliny na patelni. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor, najpierw z jednej strony.
Krok 9:
Następnie odwróć i usmaż z drugim.
Krok 10:
Wyjmij gotowe kulki na talerz i natychmiast podawaj.
Krok 11:
Jako dodatki do nich dobrze nadają się śmietana, mleko skondensowane, dżem lub dżem, jagody i owoce. Smacznego!
dostałem niezbyt grubą owsiankę, ciężko mi było wyrzeźbić z niej klopsiki. Zwiększyłabym ilość kaszy manny o kolejną łyżkę.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g