skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem? Przygotuj jedzenie. Wybierz odmiany do gotowania ziemniaków, są one najbardziej odpowiednie do tłuczonych ziemniaków. Mleko-naturalne, smaczne, o dowolnej zawartości tłuszczu. Weź masło najwyższej jakości, bez dodatków roślinnych, smak potrawy będzie zależeć od jego smaku. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla.
Krok 2:
Obierz i dokładnie opłucz ziemniaki. Następnie pokrój na średnie kawałki. Umieść go w rondlu o odpowiedniej wielkości z osoloną wodą. Umieść garnek na kuchence, przykryj pokrywką i zagotuj wodę na najwyższym ogniu. Podczas gotowania usuń pianę, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj ziemniaki, aż będą ugotowane. To około 20-30 minut. Ostateczny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaków.
Krok 3:
Następnie odcedź i dobrze zetrzyj ziemniaki specjalnym tłuczkiem. Dokładnie ugniataj, aby nie pozostały grudki.
Krok 4:
Teraz rozpuść masło wraz z mlekiem w małym rondlu i wlej tę mieszaninę do zmiętych ziemniaków. Mleko musi być gorące. Z zimnego mleka ziemniaki zmieniają swój zwykły kolor na szary i są lepkie, a nie przewiewne. Również z zimnego mleka temperatura puree natychmiast spadnie, stanie się bez smaku.
Krok 5:
Drewnianą łyżką ubij masę ziemniaczaną przez kilka minut. Następnie spróbuj puree z solą, w razie potrzeby dodaj.
Krok 6:
Kończy się delikatnym i przewiewnym puree. Na wakacje można go pięknie ułożyć na talerzach za pomocą torby cukierniczej z kręconymi dyszami lub ozdobić pierścieniem sałatkowym. A na zwykłą kolację wystarczy zwykła porcja. Smacznego!
podczas gotowania ziemniaków, aby uzyskać dodatkowy smak, możesz dodać obraną główkę cebuli i liść laurowy do bulionu, a następnie wyjąć to wszystko. Można go również solić pod koniec gotowania lub solić po spuszczeniu z niego całego płynu. Smak tłuczonych ziemniaków zależy bezpośrednio od odmiany ziemniaków, zawartości tłuszczu i świeżości mleka, a także jakości oleju. Wybierz dobre produkty, a wtedy wszystko będzie idealne!
Jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g