domowe krakersy do piwa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
pokrój chleb na małe kostki. Nawiasem mówiąc, lepiej jest wziąć chleb 2 dni temu: będzie szybciej wysychał i kruszył się mniej. Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj lub przepuść je przez prasę.
rozłóż kostki chleba w dużej misce. Wlej słonecznik i oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, przyprawy i czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby chleb był wypełniony aromatami przypraw i wchłonął olej.
Rozgrzej piekarnik do 160° C. przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej cienką warstwę naszych kostek. Gotuj je przez 20 minut, od czasu do czasu obracając. Krakersy z czosnkiem są gotowe do piwa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g