skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz półtorej szklanki mąki, kto używa wagi kuchennej, to około 250 gramów mąki. Przesiać, dodać cukier i proszek do pieczenia. Masło z lodówki kroimy na kawałki, łączymy z mąką. Suchymi palcami zmiel masło mąką, w wyniku czego powinniśmy uzyskać dość duże okruchy. Zajmuje to dosłownie 5 minut, nie musisz całkowicie wcierać oleju.
Krok 2:
Na środku wzgórza mąki robimy zagłębienie, w którym kładziemy śmietanę.
Krok 3:
Wymieszaj wszystkie składniki, uformuj Kolobok. Jeśli Kolobok nie jest rzeźbiony, oznacza to, że nie ma wystarczającej ilości wilgoci, w tym przypadku dodaj kilka łyżek zimnej wody i uformuj piłkę. Nie trzeba wyrabiać ciasta ani uzyskiwać jego jednorodności, wręcz przeciwnie, staramy się jak najszybciej uformować Kolobok, aby masło się nie stopiło. Zawijamy w folię, chowamy w lodówce na pół godziny.
Krok 4:
Włóż cukier i jedno jajko do miski, potrzyj łyżką.
Krok 5:
Dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj. Nie możesz się martwić o grudki, mąka dobrze miesza się z jajkiem mielonym w cukrze i nie tworzy grudek.
Krok 6:
Wymieszaj.
Krok 7:
Włóż śmietanę. Jeśli do ciasta można użyć dowolnej śmietany, to do śmietany kupujemy dobrą śmietanę,gęstą!
Krok 8:
Wypełnienie kwaśną śmietaną jest gotowe!
Krok 9:
Wyjmij ciasto z lodówki. Po posypaniu powierzchni roboczej mąką rozwałkuj ciasto.
Krok 10:
Ostrożnie włóż ciasto do naczynia do pieczenia.
Krok 11:
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na cieście z ciasta w kółko układamy plasterki jabłek. Warstwa jabłek nie powinna znajdować się powyżej boku ciasta.
Krok 12:
Napełnij jabłka nadzieniem. Jeśli nagle z kremu wystają plasterki jabłka, topimy je łyżką. Ma to na celu zapobieganie przypaleniu jabłek podczas pieczenia. Ciasto wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika, który należy wcześniej włączyć.
Krok 13:
Piecz nasze ciasto w 180 stopniach przez 40-60 minut. Pamiętaj, aby ciasto ostygło! Ostrożnie wyjmij z formy, przykryj dużym naczyniem, Odwróć, usuń formę i połóż inne naczynie na dnie ciasta i ponownie Odwróć.
Krok 14:
Posiekaj, ciesz się! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g