skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić domowe lody z mleka kokosowego, potrzebujemy: mleka kokosowego, ciężkiej śmietany do ubijania (33-35% tłuszczu); cukier, żółtka, wiórki kokosowe (opcjonalnie).
Krok 2:
Na patelni z grubym dnem połącz mleko kokosowe, cukier i żółtka. Wymieszać. Na początku kolor kremu będzie szary. Nie przejmuj się. Stopniowo kolor wyrównuje się i staje się delikatny beż.
Krok 3:
Umieść patelnię na wolnym ogniu lub w łaźni wodnej. Ciągle mieszając gotuj śmietanę, aż zgęstnieje, 10-15 minut.
Krok 4:
Gotowy krem kokosowy zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą "w kontakcie" i schłodzić. Aby przyspieszyć proces, możesz umieścić patelnię w pojemniku z zimną wodą.
Krok 5:
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem elektrycznym w puszystą, stabilną pianę.
Krok 6:
Wlej schłodzony krem kokosowy do bitej śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Dodaj płatki kokosowe (Opcjonalnie) i ponownie wymieszaj.
Krok 8:
Przenieś masę do głębokiego pojemnika i włóż do zamrażarki. Jeśli to możliwe, dokładnie wymieszaj lody 5-6 razy co 30 minut. W ten sposób kryształki lodu nie pojawią się w nim.
Krok 9:
Ułóż lody kokosowe w miseczkach i podawaj. Smacznego!
najpierw zdefiniujmy pojęcia. Mleko kokosowe wcale nie jest wodą, która rozpryskuje się w całym tropikalnym orzechu. Ten płyn nazywa się wodą kokosową, składa się z prawie 95% wody i praktycznie nie zawiera tłuszczu ani innych składników odżywczych. Mleko jest dokładnie przetworzoną do jednorodnej masy mieszanką miąższu kokosowego i wody.
picie mleka kokosowego wzmacnia układ odpornościowy, korzystnie wpływa na stan skóry, spowalnia procesy starzenia, reguluje trawienie, pomaga zmniejszyć gorączkę, łagodzi astmę, osteoporozę i kamienie nerkowe.
korzyści płynące z mleka kokosowego można wykorzystać do promowania zdrowia. Ale mówimy tylko o produkcie naturalnym, w mleku w puszkach ze sztucznymi dodatkami jest mniej składników odżywczych.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g