skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem i jajkiem? Przede wszystkim ugotuj jajka. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować we wrzącej wodzie, na średnim ogniu przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Pozostaw je do ostygnięcia.
Krok 2:
Do sałatki weź świeżą kapustę pekińską. Zdejmij z niego górne, zwietrzałe arkusze i drobno posiekaj.
Krok 3:
Umyj ogórek, usuń ogony i pokrój w kostkę.
Krok 4:
W misce sałatkowej połącz pokrojone ogórki z kapustą pekińską. Schłodzone jajka obrać ze skorupek, pokroić i dodać do miski do sałatki.
Krok 5:
Opłucz pióra szalotki pod bieżącą wodą i lekko osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Posiekaj zieloną cebulę i dodaj ją do sałatki.
Krok 6:
Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj. Pozostaw sałatkę na chwilę w lodówce, aby ostygła. Przed podaniem przenieś sałatę do salaterki. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
Jeśli pilnie potrzebujesz przygotować przekąskę lub lekką sałatkę, taka sałatka zawsze może przyjść na ratunek. Przygotowanie zajmie bardzo mało czasu, a produkty do jego przygotowania są prawie zawsze w lodówce.
jeśli potrzebujesz bardziej satysfakcjonującej i pożywnej sałatki, możesz dodać do niej gotowaną pierś z kurczaka lub wędzone mięso z kurczaka. Aby uzyskać niezwykły owocowy smak, możesz uzupełnić sałatkę plasterkami pomarańczy.
kapusta pekińska świetnie nadaje się do robienia lekkich sałatek dietetycznych. Jest soczysty i delikatny w smaku, bogaty w różne witaminy. Dania z niego są odpowiednie dla wszystkich członków rodziny.
zamiast majonezu gotową sałatkę można doprawić kwaśną śmietaną lub oliwą z oliwek z sokiem z cytryny.
taka sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. I każdego dnia możesz przygotować sałatkę o nowym smaku, po prostu zastępując jakiś składnik.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g