skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić matzoni? Weź gęstą śmietanę, z wysokim procentem tłuszczu, lepiej rolniczą. I koniecznie świeże. Jeśli twoja śmietana dobiega końca, matsoni może po prostu nie zgęstnieć. Warto również dać pierwszeństwo tłustemu mleku z gospodarstwa niż Ultra-pasteryzowanemu z opakowania. Mleko wiejskie wstępnie zagotować i schłodzić do temperatury pokojowej, aby pozbyć się patogennej mikroflory.
Krok 2:
Mleko wlać do rondla i na małym ogniu doprowadzić do temperatury około 40 ° C (spróbuj zanurzyć czysty palec w rondlu. Powinno być przyjemnie ciepło). Jeśli mleko jest gorące, bakterie kwasu mlekowego, których potrzebujemy, zaczną umierać. A jeśli mleko jest zbyt chłodne, proces fermentacji nie rozpocznie się, a matsoni nie zgęstnieje.
Krok 3:
Wlej ciepłe mleko do czystego szklanego słoika.
Krok 4:
W misce ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki. l ciepłe mleko i wymieszaj. Dostaliśmy zakwas do matzoni. Jeśli się nie mylę, Ormianie nazywają taki zakwas "Meryan".
Krok 5:
Wlej matzoni do słoika i dokładnie wymieszaj. Zamknij słoik pokrywką.
Krok 6:
Odwróć puszkę i owiń ją grubym kocem, aby zapewnić powolne chłodzenie. Na zdjęciu mam cienki ręcznik, ale na górze zaizolowałem słoik wełnianym kocem. Jest to ważne, ponieważ bakterie muszą mieć czas na wykonanie swojej pracy. A do pracy potrzebują ciepła. Pozostaw matsoni w tej formie na noc i wstaw do lodówki na godzinę przed podaniem.
w sprzedaży są teraz specjalne zakwasy do matzoni. Ale wcześniej Gruzińskie hostessy nie miały zakawasów, termometrów ani jogurtów. Wszyscy robili mniej więcej tak, jak wskazano w tym przepisie.
matsoni ma lekko galaretowatą konsystencję. Ale gęstość matzoni będzie w dużym stopniu zależeć od użytej śmietany. Im jest świeższy, tym więcej bakterii kwasu mlekowego i tym grubszy będzie matsoni.
na popołudniową przekąskę podałam matzoni ze świeżymi owocami i jagodami.
smakuje jak grecki jogurt, tylko delikatniejszy, nie z tak wyraźną kwaskowatością. Pamiętasz, jak w reklamie: "fermentuje w słoiku"? Bardzo podobne.
smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g