skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z kapustą w piekarniku? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Dokładnie umyj warzywa w ciepłej wodzie i osusz. Jajko również umyć i osuszyć serwetką.
Krok 2:
Usuń łodygę z kapusty i pokrój ją na duże kawałki, włóż do rondla o odpowiednich rozmiarach.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, pokrój w średnią kostkę i dodaj do garnka z kapustą.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub paski. Dodaj posiekaną cebulę do garnka z warzywami. Możesz wziąć absolutnie dowolny łuk, ale pamiętaj, że czerwony po obróbce cieplnej staje się niezbyt apetycznym kolorem.
Krok 5:
Napełnij warzywa w garnku wodą i solą. Umieść garnek na kuchence na średnim ogniu i gotuj po ugotowaniu do miękkości. Zajmie to około 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Następnie spuść wodę z patelni.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego połowę gotowanych warzyw, spłaszcz. Zetrzyj ser na średniej tarce, podziel na dwie części. Posyp pierwszą połową wierzchu warzyw. Ułóż resztę warzyw na wierzchu.
Krok 7:
W misce rozbij jajko i dodaj resztę startego sera, pieprz i wymieszaj.
Krok 8:
Równomiernie posmaruj wierzch warzyw masą jajeczno-serową.
Krok 9:
Umyte pomidory pokrój ostrym nożem w kółka i połóż na powierzchni warzyw z nadzieniem. Dodaj trochę soli do pomidorów i pieprzu, jeśli chcesz.
Krok 10:
Włóż formę do gorącego piekarnika i piecz ziemniaki z kapustą przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj natychmiast.
Krok 11:
Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g