skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z oliwkami, kiełbasą i cytryną? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Im bardziej zróżnicowany jest zestaw kiełbas, tym smaczniejsza i bogatsza będzie zupa.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, spłucz czystą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w cienkie kostki lub małe kostki, jak zwykle.
Krok 4:
Wyślij ziemniaki do bulionu lub wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować do miękkości (zajmie to od 10 do 25 minut, w zależności od wielkości ziemniaków i odmiany).
Krok 5:
Drobno posiekaj cebulę, pokrój marchewkę ręcznie w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce. W razie potrzeby posiekaj ogórki kiszone w kostkach, kostkach lub zetrzyj.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem podsmaż boczek pokrojony na małe kawałki, aż tłuszcz się rozpuści. Jeśli jest mało tłuszczu, dodaj bardzo mało bezwonnego oleju roślinnego.
Krok 7:
Dodaj cebulę i marchewkę do patelni. Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż warzywa się zrumienią. Zajmie to około 5-7 minut.
Krok 8:
Wyślij ogórki i koncentrat pomidorowy na patelnię.
Krok 9:
Mieszając, gotuj na dużym ogniu przez około 10-20 minut. Aby zapobiec przypaleniu się smażenia, nabierz bulion z garnka za pomocą chochli i dodaj na patelnię. Ogień umiarkowany i dusić sos pomidorowy, aż wszystkie składniki będą gotowe.
Krok 10:
W tym czasie pokrój kiełbasę. Wybierz metodę cięcia dla siebie, mogą to być cienkie paski lub małe kwadraty.
Krok 11:
Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, pozostaw oliwki w całości lub pokrój na 2-4 części. Jeśli używasz pomidorów cherry, posiekaj je na ćwiartki.Wiśnie mają zwykle słodkawy smak, dzięki czemu smak gotowej mieszanki jest bardziej zrównoważony. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę.
Krok 12:
Wyślij pieczeń pomidorową do garnka z ziemniakami, zmaksymalizuj płomień.
Krok 13:
Po ponownym ugotowaniu wyślij kiełbasę do zupy.
Krok 14:
Po kilku sekundach wyślij oliwki, pomidory, cytrynę i czosnek na patelnię. Spróbuj soli, dodaj wymaganą ilość, ale pamiętaj, że w miarę nalegania solanka stanie się bardziej słona(kwaśna) z ogórków, oliwek, kiełbasy i cytryny. Dodaj posiekane warzywa i plasterki cytryny. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw mieszankę na co najmniej 15 minut. Po 5 minutach zaparzania wyłowić z zupy plasterki cytryny, w przeciwnym razie skórka może dać gorycz.
Krok 15:
Podczas serwowania posyp mieszankę mielonym pieprzem i zaoferuj każdemu na talerzu okrąg cytryny. Bardzo smaczne ze śmietaną!
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g