kruche ciasteczka na Halloween

pyszne słodkie twarze na tych ciasteczkach zachwycą dzieci. Halloween już wkrótce, proponuję zrobić zabawne ciasteczka w jego duchu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 29 % 22 g
węglowodany 63 % 48 g
407 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel mąkę z masłem do miękiszu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj żółtko i cukier puder.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko wymieszaj, jeśli nie ma wystarczającej ilości wilgoci, dodaj 1-2 łyżki. l zimna woda. Ciasto powinno być dość gęste, zbierać się w grudkę, ulegać rozwałkowaniu. Jeśli ciasto kruszy się, oznacza to, że jest suche (spróbuj wziąć mały kawałek ciasta i zwinąć z niego kulkę, jeśli się okaże, oznacza to wystarczającą ilość wilgoci, jeśli kruszy się w okruchy, dodaj trochę więcej wody).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy ciasto w bryle i wysyłamy do lodówki na 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na warstwę o grubości 2-3 mm i wycinamy z niej kółka o średnicy 3-4 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połowę kręgów pozostawiamy nietkniętą, a drugą połowę wycinamy twarze, przerażające lub słodkie według Twojego gustu:). Aby łatwiej było wyciąć kubki ciasta, można je wysłać do zamrażarki na 5-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zbieranie ciasteczek. Na całe kubki rozprowadzamy łyżeczkę dżemu (mam dynię, ale każdy inny będzie pasował do Twojego gustu).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj wierzch kółkami z twarzami i przymocuj boki widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w 190 C przez około 10-12 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasteczka ostudzić i podawać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy