skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto.
Krok 2:
Zmiel mąkę z masłem do miękiszu.
Krok 3:
Dodaj żółtko i cukier puder.
Krok 4:
Wszystko wymieszaj, jeśli nie ma wystarczającej ilości wilgoci, dodaj 1-2 łyżki. l zimna woda. Ciasto powinno być dość gęste, zbierać się w grudkę, ulegać rozwałkowaniu. Jeśli ciasto kruszy się, oznacza to, że jest suche (spróbuj wziąć mały kawałek ciasta i zwinąć z niego kulkę, jeśli się okaże, oznacza to wystarczającą ilość wilgoci, jeśli kruszy się w okruchy, dodaj trochę więcej wody).
Krok 5:
Zbieramy ciasto w bryle i wysyłamy do lodówki na 15-20 minut.
Krok 6:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na warstwę o grubości 2-3 mm i wycinamy z niej kółka o średnicy 3-4 cm.
Krok 7:
Połowę kręgów pozostawiamy nietkniętą, a drugą połowę wycinamy twarze, przerażające lub słodkie według Twojego gustu:). Aby łatwiej było wyciąć kubki ciasta, można je wysłać do zamrażarki na 5-10 minut.
Krok 8:
Zbieranie ciasteczek. Na całe kubki rozprowadzamy łyżeczkę dżemu (mam dynię, ale każdy inny będzie pasował do Twojego gustu).
Krok 9:
Przykryj wierzch kółkami z twarzami i przymocuj boki widelcem.
Krok 10:
Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w 190 C przez około 10-12 minut.
Krok 11:
Ciasteczka ostudzić i podawać. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g