skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jeśli to możliwe, lepiej jest używać naturalnych produktów wiejskich, aby lody były smaczniejsze i zdrowsze, zwłaszcza jeśli przysmak jest przeznaczony dla dzieci.
Krok 2:
Mleko należy wziąć z wysokim procentem tłuszczu, miałem mleko 3,2 %. Wlej mleko do emaliowanego naczynia, umieść pojemnik z mlekiem na kuchence. Włącz ogień. Mieszając łyżką, doprowadzić mieszaninę do wrzenia na małym ogniu.
Krok 3:
W osobnym pojemniku zmielić żółtka jaj kurzych z cukrem i skrobią, aż do uzyskania jednorodnej mieszanki. Aby poprawić smak i nadać mu przyjemny smak, do składników można dodać łyżeczkę soku z cytryny (zamiast soku z cytryny można dodać kilka kryształów kwasu cytrynowego) i szczyptę waniliny. Sok z cytryny doskonale zamaskuje specyficzny smak jaj kurzych, a wanilina sprawi, że przysmak będzie szczególnie aromatyczny.
Krok 4:
Wlej mieszankę jajeczną do miski z mlekiem cienkim strumieniem, jednocześnie mieszając łyżką, aby jajka się nie zsiadły. Na małym ogniu doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, nie przestając mieszać masy łyżką. Wyłącz ogień. Niech mieszanina mleczno-jajeczna ostygnie, aż będzie ciepła.
Krok 5:
Jeśli truskawki są świeże, umyj jagody, pozwól płynowi spłynąć i przebij je mikserem do puree. Użyłem przecieru truskawkowego już zamrożonego i ugotowanego w sezonie zbierania jagód. Jeśli chcesz, aby lody były jednorodne, przecier truskawkowy można również przetrzeć przez sito.
Krok 6:
Wprowadź przecier truskawkowy do mieszanki mleczno-jajecznej, dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Masę mleczno-truskawkową układamy w foremkach do lodów lub w pojemniku i wysyłamy do zamrażarki na 6 godzin. Jeśli do przygotowania lodów używamy pojemnika, to co pół godziny masę krzepnięcia należy wymieszać kilka razy. O lodach w foremkach można zapomnieć na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g