skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Oddziel białka i żółtka.
2. Ubij białka 3 łyżkami. łyżki cukru do stabilnych kształtów szczytów.
3. Ubij żółtka z resztą białego cukru (8 minut), dodaj skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj przesianą skrobię i proszek do pieczenia silikonową szpatułką.
4. Delikatnie wprowadź białka do mieszanki żółtek i skrobi, mieszając silikonową szpatułką od dołu do góry i w kółko.
5. Przykryj spód formy papierem. Lekko posmaruj boki formy olejem roślinnym.
Rozgrzej piekarnik do 200 C. przed pieczeniem zmniejsz do 180 C. Piec 45 minut + 5 minut trzymaj biszkopt w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Skup się na swoim piekarniku! Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika!
pozostaw do ostygnięcia w formie, po wyciągnięciu. I wreszcie ostudź na ruszcie, Usuń pergamin. Nasz biszkopt jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g