biszkopt na skrobi

delikatny biszkopt z lekką nutą cytryny stanowi doskonałą bazę ciasta! Doskonały wynik, do dalszego przygotowania ciasta. Możesz po prostu z herbatą. Bardzo delikatny biszkopt całkowicie nie ciężki, z subtelną nutą cytryny. Wysokość tego przystojniaka wynosi 6,5 cm.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 81 % 48 g
265 kcal
IG: 34 / 0 / 66

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

1. Oddziel białka i żółtka.
2. Ubij białka 3 łyżkami. łyżki cukru do stabilnych kształtów szczytów.
3. Ubij żółtka z resztą białego cukru (8 minut), dodaj skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj przesianą skrobię i proszek do pieczenia silikonową szpatułką.
4. Delikatnie wprowadź białka do mieszanki żółtek i skrobi, mieszając silikonową szpatułką od dołu do góry i w kółko.
5. Przykryj spód formy papierem. Lekko posmaruj boki formy olejem roślinnym.
Rozgrzej piekarnik do 200 C. przed pieczeniem zmniejsz do 180 C. Piec 45 minut + 5 minut trzymaj biszkopt w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Skup się na swoim piekarniku! Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika!
pozostaw do ostygnięcia w formie, po wyciągnięciu. I wreszcie ostudź na ruszcie, Usuń pergamin. Nasz biszkopt jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy