skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zmiel jajka, masło i cukier.
dodaj olej roślinny, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia.
podziel powstałe ciasto na cztery części.
pozostaw jedną część bez zmian, dodaj galaretkę do drugiej części, kakao do trzeciej, orzechy mielone do czwartej.
dwie części - galaretka i orzech - można wziąć nieco mniej niż pozostałe dwie. Każdą część upiekłam osobno.
piecz ciasta w dzielonej formie, pokrytej papierem, przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
ciasta są bardzo cienkie, ale nie kruche.
ubij śmietanę i cukier puder.
wcześniej namoczoną żelatynę rozpuść w łaźni wodnej. Żelatynę wlać do śmietany.
krem odstawić na chwilę, aby zgęstniał.
Pomiń ciasta.
kolejność ciast: Czekolada-Orzech-truskawka-wanilia.
umieść puste ciasto w lodówce.
umieść miskę do góry nogami w tej samej dzielonej formie, w której wypiekano ciastka biszkoptowe.
ze składników na duży biszkopt zrób ciasto. Podziel go na 2 części. Dodaj kakao do jednej części.
na przemian dodaj białe lub ciemne ciasto do formy.
Piec biszkopt przez 35-40 minut w 180 stopniach.
wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj pozostałą śmietaną wzdłuż krawędzi, pozostawiając środek nieprzemazany.
schłodzić biszkopt i nałożyć na ciasto.
połącz niewielką część kompotu wiśniowego ze skrobią, wymieszaj.
zagotuj pozostały kompot wiśniowy, zdejmij z ognia, dodaj mieszankę wiśniowo-skrobiową, dobrze wymieszaj i wlej do formy.
ostudzić.
ubij śmietanę. Dodaj do niego posiekaną galaretkę wiśniową. Wymieszać. Umieść w pierścieniu ciasta.
zrób mokrą bezę.
aby to zrobić, wymieszaj białka z cukrem pudrem i wanilią, włóż do łaźni wodnej i ubijaj bezę przez 10-15 minut, aż będą miękkie szczyty.
następnie wyjmij z łaźni wodnej i ubijaj na stole przez kolejne 5-10 minut, aż pojawią się twarde szczyty.
posmaruj całe ciasto.
Udekoruj karambolem i ciasteczkami w białej i ciemnej czekoladzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Karambola - 31 kcal/100g
- Kompot - 60 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g