róg obfitości

świąteczne i uroczyste ciasto zachwyca swoim niezwykłym smakiem. Smakowity. Elegancki, pyszny tort-róg obfitości.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 62 % 37 g
329 kcal
IG: 6 / 17 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.
  34. Krok 34:

    Krok 34.
  35. Krok 35:

    Krok 35.
  36. Krok 36:

    Krok 36.

zmiel jajka, masło i cukier.

dodaj olej roślinny, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. 

podziel powstałe ciasto na cztery części.

pozostaw jedną część bez zmian, dodaj galaretkę do drugiej części, kakao do trzeciej, orzechy mielone do czwartej. 

dwie części - galaretka i orzech - można wziąć nieco mniej niż pozostałe dwie. Każdą część upiekłam osobno.

piecz ciasta w dzielonej formie, pokrytej papierem, przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

ciasta są bardzo cienkie, ale nie kruche.

ubij śmietanę i cukier puder.

wcześniej namoczoną żelatynę rozpuść w łaźni wodnej. Żelatynę wlać do śmietany.

krem odstawić na chwilę, aby zgęstniał.

Pomiń ciasta.

kolejność ciast: Czekolada-Orzech-truskawka-wanilia.

umieść puste ciasto w lodówce.

umieść miskę do góry nogami w tej samej dzielonej formie, w której wypiekano ciastka biszkoptowe. 

ze składników na duży biszkopt zrób ciasto. Podziel go na 2 części. Dodaj kakao do jednej części.

na przemian dodaj białe lub ciemne ciasto do formy.

Piec biszkopt przez 35-40 minut w 180 stopniach.

wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj pozostałą śmietaną wzdłuż krawędzi, pozostawiając środek nieprzemazany.

schłodzić biszkopt i nałożyć na ciasto.

połącz niewielką część kompotu wiśniowego ze skrobią, wymieszaj.

zagotuj pozostały kompot wiśniowy, zdejmij z ognia, dodaj mieszankę wiśniowo-skrobiową, dobrze wymieszaj i wlej do formy.

ostudzić.

ubij śmietanę. Dodaj do niego posiekaną galaretkę wiśniową. Wymieszać. Umieść w pierścieniu ciasta.

zrób mokrą bezę.

aby to zrobić, wymieszaj białka z cukrem pudrem i wanilią, włóż do łaźni wodnej i ubijaj bezę przez 10-15 minut, aż będą miękkie szczyty.

następnie wyjmij z łaźni wodnej i ubijaj na stole przez kolejne 5-10 minut, aż pojawią się twarde szczyty.

posmaruj całe ciasto.

Udekoruj karambolem i ciasteczkami w białej i ciemnej czekoladzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Karambola - 31   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g
  • Ciasteczka biszkoptowe - 378   kcal/100g

Podobne przepisy