ciasto pomarańczowe z kaszą manną i bezą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
zetrzyj skórkę pomarańczową. Wyciśnij sok (otrzymasz około 50-70 ml).
wanilina rozpuścić w 1 łyżce. łyżka koniaku.
masło zmiel z wanilią i cukrem.
wbij jajka w masło, wymieszaj.
wlej sok i skórkę pomarańczową, ponownie wymieszaj.
dodaj mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto, które nie jest twarde.
przenieś ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, posyp semoliną(wypełnij formę 2/3).
umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 minut. Przełącz temperaturę piekarnika na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut.
wyjmij babeczkę z piekarnika, ostudź.
babeczkę można przykryć białkiem ubitym z cukrem i włożyć do piekarnika na kilka minut, aby beza wyschła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g