ciasto pomarańczowe z kaszą manną i bezą

zabawne, jasne, bardzo aromatyczne ciasto pomarańczowe poprawi nastrój. Ciasto okazuje się bardzo soczyste. Pachnąca i pyszna pomarańczowa babeczka lub ciasto z pomarańczami.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 66 % 38 g
302 kcal
IG: 5 / 11 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

zetrzyj skórkę pomarańczową. Wyciśnij sok (otrzymasz około 50-70 ml).
wanilina rozpuścić w 1 łyżce. łyżka koniaku.
masło zmiel z wanilią i cukrem.
wbij jajka w masło, wymieszaj.
wlej sok i skórkę pomarańczową, ponownie wymieszaj.
dodaj mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto, które nie jest twarde.
przenieś ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym, posyp semoliną(wypełnij formę 2/3).
umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 minut. Przełącz temperaturę piekarnika na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut.
wyjmij babeczkę z piekarnika, ostudź.
babeczkę można przykryć białkiem ubitym z cukrem i włożyć do piekarnika na kilka minut, aby beza wyschła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy