skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować dżem pomarańczowy, potrzebujesz minimalnego zestawu dość przystępnych produktów: samych pomarańczy, cytryny i cukru pudru. Oczywiście potrzebujesz soczystych słodkich, dojrzałych mięsistych owoców. Suche owoce, z dużą ilością gęstych folii i przegród, w tej wersji dżemu nie nadają się, ponieważ do przygotowania dżemu pomarańczowego potrzebna będzie sama miąższ!
Krok 2:
Dokładnie spłucz pomarańcze i cytrynę. W niektórych przypadkach użyj sody lub umiarkowanie sztywnego pędzla, aby lepiej oczyścić skórki owoców. Za pomocą specjalnej tarki do skórki lub zwykłej drobnej tarki usuń skórkę (soczystą kolorową część skórki bez białego miąższu) z pomarańczy i cytryny.
Krok 3:
Z obranych owoców odetnij białą, gęstą skórkę. Teraz najbardziej pracochłonnym i medytacyjnym procesem jest oddzielenie miazgi od filmów. W Internecie jest mnóstwo informacji, jak można to zrobić w najprostszy i najskuteczniejszy sposób. Z reguły obrany miąższ cytrusowy jest używany w różnych rodzajach sałatek, ale z niego przygotujemy dżem.
Krok 4:
Soczysty miąższ powstały w wyniku wysiłku i sok pomarańczowy i cytrynowy, który został uwolniony podczas oddzielania, przykryj cukrem, wymieszaj i odstaw na chwilę. Masa cukru powinna być równa masie miąższu cytrusowego!
Krok 5:
Gotuj dżem pomarańczowy na małym ogniu po ugotowaniu, aż dżem uzyska odpowiednią gęstość. Kropla dżemu umieszczona na suchym Spodku nie powinna się szybko rozprzestrzeniać, kropla powinna być lepka, powoli płynąca.
Krok 6:
Schłodzić gotowy dżem i przenieść do suchego pojemnika.
Krok 7:
Podawaj aromatyczny dżem pomarańczowy jako samodzielny deser, a także jako dodatek do domowych naleśników, naleśników, naleśników, ciastek...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g