ciasto żurawinowe
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
bardzo smaczny przepis na rustykalne ciasto żurawinowe. Żurawina to jedna z najlepszych jagód jesieni. Jagoda zawiera 15% dziennej wartości witaminy C. Jeśli jednak nie ma żurawiny, możesz użyć owoców takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie lub śliwki, najważniejsze jest to, że są trochę kwaśne. Ciasto najlepiej podawać na ciepło.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Brązowy cukier, 2 łyżki zmiękczonego masła i 2 łyżki soku pomarańczowego podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć. Schłodzić mieszaninę. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Schłodzoną mieszaninę wlać równomiernie do formy.
pozostały sok pomarańczowy i żurawinę gotuj w rondlu na małym ogniu, aż połowa jagód pęknie. Ostudzić i ułożyć w formie na mieszance cukru.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Oddziel białka od żółtek. Włóż żółtka do miski, dodaj pozostałe 2 łyżki. l masło, olej roślinny, biały cukier, ekstrakt waniliowy. Ubij mieszaninę mikserem na średniej prędkości, aż będzie biała i miękka piana. Mąkę na przemian z mlekiem wymieszać z ubitą mieszanką, zaczynając od mąki, a kończąc na mące, ciągle mieszając szpatułką. Ubij białka mikserem elektrycznym w pianę. Ubite białka delikatnie włóż do ciasta. Ostrożnie wlej ciasto na żurawinę w formie.
piec, aż wierzch ciasta będzie rumiany, a brzegi odsuną się od boków, około 30 do 40 minut. Gotowe ciasto schłodzić w formie przez 15 minut, a następnie, podważając nożem, wyjmij z formy. Podawaj ciasto na ciepło z bitą śmietaną!
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Brązowy cukier, 2 łyżki zmiękczonego masła i 2 łyżki soku pomarańczowego podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć. Schłodzić mieszaninę. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Schłodzoną mieszaninę wlać równomiernie do formy.
pozostały sok pomarańczowy i żurawinę gotuj w rondlu na małym ogniu, aż połowa jagód pęknie. Ostudzić i ułożyć w formie na mieszance cukru.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Oddziel białka od żółtek. Włóż żółtka do miski, dodaj pozostałe 2 łyżki. l masło, olej roślinny, biały cukier, ekstrakt waniliowy. Ubij mieszaninę mikserem na średniej prędkości, aż będzie biała i miękka piana. Mąkę na przemian z mlekiem wymieszać z ubitą mieszanką, zaczynając od mąki, a kończąc na mące, ciągle mieszając szpatułką. Ubij białka mikserem elektrycznym w pianę. Ubite białka delikatnie włóż do ciasta. Ostrożnie wlej ciasto na żurawinę w formie.
piec, aż wierzch ciasta będzie rumiany, a brzegi odsuną się od boków, około 30 do 40 minut. Gotowe ciasto schłodzić w formie przez 15 minut, a następnie, podważając nożem, wyjmij z formy. Podawaj ciasto na ciepło z bitą śmietaną!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g