ciasto żurawinowe

niesamowicie pyszne ciasto z jagodami witaminowymi!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 70 % 32 g
235 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
bardzo smaczny przepis na rustykalne ciasto żurawinowe. Żurawina to jedna z najlepszych jagód jesieni. Jagoda zawiera 15% dziennej wartości witaminy C. Jeśli jednak nie ma żurawiny, możesz użyć owoców takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie lub śliwki, najważniejsze jest to, że są trochę kwaśne. Ciasto najlepiej podawać na ciepło.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Brązowy cukier, 2 łyżki zmiękczonego masła i 2 łyżki soku pomarańczowego podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć. Schłodzić mieszaninę. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Schłodzoną mieszaninę wlać równomiernie do formy.
pozostały sok pomarańczowy i żurawinę gotuj w rondlu na małym ogniu, aż połowa jagód pęknie. Ostudzić i ułożyć w formie na mieszance cukru.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Oddziel białka od żółtek. Włóż żółtka do miski, dodaj pozostałe 2 łyżki. l masło, olej roślinny, biały cukier, ekstrakt waniliowy. Ubij mieszaninę mikserem na średniej prędkości, aż będzie biała i miękka piana. Mąkę na przemian z mlekiem wymieszać z ubitą mieszanką, zaczynając od mąki, a kończąc na mące, ciągle mieszając szpatułką. Ubij białka mikserem elektrycznym w pianę. Ubite białka delikatnie włóż do ciasta. Ostrożnie wlej ciasto na żurawinę w formie.
piec, aż wierzch ciasta będzie rumiany, a brzegi odsuną się od boków, około 30 do 40 minut. Gotowe ciasto schłodzić w formie przez 15 minut, a następnie, podważając nożem, wyjmij z formy. Podawaj ciasto na ciepło z bitą śmietaną!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy