leniwa szarlotka z cukrem i cytryną w piekarniku

bardzo proste domowe wypieki dla całej rodziny! Szybki przepis na zrobienie słodkiej szarlotki z kruchego ciasta ze skórką i sokiem z cytryny w piekarniku w domu, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 65 % 28 g
230 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i łatwo zrobić szarlotkę ze skórką i sokiem z cytryny w piekarniku, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pachnących domowych wypieków z ciasta kruchego z owocami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować nadzienie, umieść odpowiednią patelnię na kuchence, a następnie wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru i stale mieszając szpatułką, karmelizuj cukier na średniej temperaturze pieca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój w małą, losową kostkę osiemset pięćdziesiąt gramów wcześniej obranych jabłek i włóż je na patelnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź sitko i dodaj sok z jednej cytryny na patelnię z jabłkami i rozłóż skórkę z jednej cytryny startej na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj i smaż jabłka na patelni przez osiem do dziesięciu minut w najniższej temperaturze kuchenki, a następnie zdejmij patelnię z kuchenki i ostudź ugotowane nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić ciasto kruche, weź drobne sito i przesiej do dużej miski trzysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie wlej do niej sto gramów cukru, jedną łyżeczkę cukru waniliowego, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i wymieszaj wszystkie suche składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż dwieście pięćdziesiąt gramów lekko mrożonej margaryny do pieczenia lub masła pokrojonej w małą, losową kostkę do wspólnej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj i zmiel rękami wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź odpowiednią formę i włóż do niej połowę przygotowanego ciasta kruchego, które następnie równomiernie rozprowadź i zagęść.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe w formie i rozprowadź równomiernie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż pozostałe ciasto kruche na wierzchu nadzienia i rozprowadź równomiernie, a następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni i piecz ciasto przez trzydzieści pięć do czterdziestu minut, aż pojawi się złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotowaną szarlotkę na porcje, które następnie rozłóż na talerzach i podawaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na szybką szarlotkę z kruchego ciasta z cukrem, skórką i sokiem z cytryny! Pamiętaj, aby ugotować w piekarniku bujne, piękne, niesamowicie pyszne ciasto z soczystymi jabłkami i będziesz mile zaskoczony wspaniałym smakiem! Podawane na deser pachnące, delikatne, miękkie i umiarkowanie słodkie domowe wypieki z jabłkami, których nikt nie może odmówić – to wspaniały nastrój dla wszystkich członków rodziny! Zrób pyszną szarlotkę zamiast zwykłej Charlotte i bułek na herbatę, aby zadowolić rodzinę z bliskimi i na pewno nie pożałujesz! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal / 100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy