skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynowania smalcu. Każdy świeży tłuszcz będzie odpowiedni. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości-kolor powinien być jednolity biały lub jasnoróżowy, zapach neutralny, skóra miękka i bez włosia.
Krok 2:
Czosnek obierz, opłucz i pokrój każdy ząbek na cienkie płytki w poprzek. Przy takim krojeniu czosnek lepiej nadaje smak smalcu.
Krok 3:
Ugotuj marynatę. Aby to zrobić, zagotuj wodę w małym rondlu na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, podgrzej na średnim ogniu, dodaj sól, przyprawy do wody i dobrze wymieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła.
Krok 4:
Zdejmij z ognia, dodaj ocet i posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj, aby marynata nabrała jednolitego smaku. Całkowicie ostudzić.
Krok 5:
Gdy marynata ostygnie, przetwarzaj smalec. Dobrze umyć, osuszyć papierowym lub bawełnianym ręcznikiem. Szerokim nożem delikatnie zeskrob górną warstwę z całej powierzchni smalcu. Zwróć szczególną uwagę na skórę, jeśli planujesz ją zjeść. Pokrój smalec na 5 równych porcji. Tak wygodnie będzie umieścić go w słoiku.
Krok 6:
1,5-2 litrowy słoik do marynowania jest odpowiedni. Wziąłem 1,5 litra. Dobrze umyj i wysterylizuj słoik. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej czwartej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika.
Krok 7:
Włóż smalec pokrojony na kawałki do słoika. W słoiku jest wystarczająco dużo miejsca, więc nie układaj go zbyt ciasno - pozostaw szczeliny między kawałkami.
Krok 8:
Polej smalec schłodzoną marynatą. Zamknij szczelną pokrywką i pozostaw w lodówce lub chłodnym ciemnym miejscu na 5 dni. W tym czasie, aby tłuszcz był równomiernie solony, należy go raz wymieszać. Następnie zamknij ponownie i pozostaw na wymagany czas.
Krok 9:
Po 5 dniach marynowania Usuń smalec ze słoika, wysusz go z marynaty i możesz spróbować.
marynowany smalec smakuje delikatnie, lekko solony i umiarkowanie pikantny.
można go podawać natychmiast po marynowaniu lub można go zamrozić. W zamrażarce taki tłuszcz można przechowywać przez kolejne sześć miesięcy.
podaruj swoim bliskim taką ucztę, a będą zachwyceni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g