skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Obrana dynia i marchewka są wcierane na grubej tarce i podawane na patelni z dodatkiem masła i oleju roślinnego.
Krok 3:
Jednocześnie dodaj suche zioła, sól i przyprawy. Użyłam suchego kopru i bazylii. To kwestia gustu. Wymieszaj, doprowadź do miękkości.
Krok 4:
Pozwól warzywom trochę ostygnąć. Następnie dodaj żółtka, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Ubij białka na pianę.
Krok 6:
Wprowadź białka do mieszanki warzywnej, mieszaj, aż będą gładkie.
Krok 7:
Połóż pergamin na blasze do pieczenia, posmaruj go olejem i rozłóż przyszłe ciasto. Wyrównujemy.
Krok 8:
Piec w 180 stopniach. 20-25 minut. Gdy krawędzie zaczną się rumienić, gotowe.
Krok 9:
Ostrożnie zwiń gorące ciasto pergaminem w rolkę. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 10:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj śmietanę i majonez, wymieszaj. Pozostaw 1/3 nadzienia na wierzch.
Krok 11:
Resztę rozprowadzamy na cieście.
Krok 12:
Ostrożnie zwiń w ciasną rolkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 10-15 minut.
Krok 13:
Dodaj zmiękczone masło do pozostałego nadzienia i wymieszaj.
Krok 14:
Przykryj rolkę nożem, a także schłodź w folii. W przepisie czas chłodzenia gotowej bułki wynosi 30 minut. Zrobiłam to.
Krok 15:
Przed podaniem bułkę można pokroić na dwie części i posypać drobno posiekanym koperkiem.
Krok 16:
Rolada warzywna z serem jest gotowa. Smacznego!
Krok 17:
Tak wygląda bułka następnego ranka. Rolka jest wystarczająco schłodzona i zagęszczona, jej warstwy są wyraźnie widoczne w przekroju. Doszedłem więc do wniosku, że lepiej jest schłodzić Bułkę przez co najmniej 2-2,5 godziny.
dla miłośników pikantnych do nadzienia można dodać posiekany czosnek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60% - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g