Rolada warzywna z serem bez mąki w piekarniku

jesienna jasna, piękna i pyszna przekąska. Taka Rolada warzywna ozdobi każdy, nawet świąteczny stół. Ciasto na bułkę przygotowuje się bez mąki. Przekąska jest delikatna, o pikantnym smaku. Taka bułka może być dodatkiem do pierwszego i drugiego dania, a także może zastąpić sałatkę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 69 % 25 g
węglowodany 11 % 4 g
222 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrana dynia i marchewka są wcierane na grubej tarce i podawane na patelni z dodatkiem masła i oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jednocześnie dodaj suche zioła, sól i przyprawy. Użyłam suchego kopru i bazylii. To kwestia gustu. Wymieszaj, doprowadź do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól warzywom trochę ostygnąć. Następnie dodaj żółtka, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka na pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź białka do mieszanki warzywnej, mieszaj, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż pergamin na blasze do pieczenia, posmaruj go olejem i rozłóż przyszłe ciasto. Wyrównujemy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w 180 stopniach. 20-25 minut. Gdy krawędzie zaczną się rumienić, gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie zwiń gorące ciasto pergaminem w rolkę. Pozostaw do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj śmietanę i majonez, wymieszaj. Pozostaw 1/3 nadzienia na wierzch.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Resztę rozprowadzamy na cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie zwiń w ciasną rolkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 10-15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj zmiękczone masło do pozostałego nadzienia i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj rolkę nożem, a także schłodź w folii. W przepisie czas chłodzenia gotowej bułki wynosi 30 minut. Zrobiłam to.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przed podaniem bułkę można pokroić na dwie części i posypać drobno posiekanym koperkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rolada warzywna z serem jest gotowa. Smacznego!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Tak wygląda bułka następnego ranka. Rolka jest wystarczająco schłodzona i zagęszczona, jej warstwy są wyraźnie widoczne w przekroju. Doszedłem więc do wniosku, że lepiej jest schłodzić Bułkę przez co najmniej 2-2,5 godziny.

dla miłośników pikantnych do nadzienia można dodać posiekany czosnek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60% - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy