skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jeże z mielonego mięsa na patelni? Pokrój mięso wołowe na średnie kawałki, obierz cebulę i pokrój na pół. Moja cebula jest mała, użyłem dwóch do mięsa mielonego i dwóch do bulionu, jeśli twoja cebula jest większa, wystarczy dwa - jeden do mięsa mielonego. jeden do bulionu.
Krok 2:
Zmiel mięso w blenderze z połową przygotowanej cebuli. Ten proces zajął mi 10 sekund.
Krok 3:
Przenieś mięso mielone do miski o odpowiedniej objętości, ubij jajko, dodaj surowy i dobrze umyty ryż, sól do smaku. Użyłem niegotowanego ryżu, a nie gotowanego do połowy, aby ułatwić proces gotowania i sprawić, że jeże będą się lepiej wiązać.
Krok 4:
Wymieszaj mięso mielone rękami i spróbuj czubkiem języka na soli, możesz również dodać przyprawy do smaku: mieszankę papryki, czarny pieprz itp.
Krok 5:
Weź trochę mięsa mielonego, rzuć go z ręki do ręki i uformuj okrągłe klopsiki. Włóż do rondla. Mogą być wykonane w większym lub mniejszym rozmiarze, ilość będzie zależeć od rozmiaru.
Krok 6:
Zalej jeże wrzącą wodą, aby były całkowicie pokryte, dodaj sól, cebulę i liść laurowy. Jeśli wlejesz zimną wodę, cały smak trafi do bulionu, więc zalej wrzącą wodą. Pokroiłem cebulę na 2 części, ponieważ nie planowałem jej jeść po ugotowaniu, jeśli planujesz, pokrój ją na pół pierścienia.
Krok 7:
Umieść garnek na kuchence i włącz ogień, poczekaj, aż się zagotuje i usuń pianę. Gotuj jeże na umiarkowanym ogniu pod lekko otwartą pokrywką przez 30 minut. Ten czas wystarczy, aby mięso i ryż się ugotowały.
Krok 8:
Połóż gotowe jeże na talerzu.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak widać, przygotowywanie jeży jest bardzo proste-nie trzeba niczego wcześniej smażyć, ale po prostu zalać wodą i gotować. Bardzo udany przepis, który każda gospodyni musi znać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g