skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania gryki z grzybami, marchewką i cebulą. Zamiast oleju słonecznikowego możesz wziąć dowolny olej roślinny.
Krok 2:
Cebula wstępnie obrana, umyta, pokrojona w kostkę.
Krok 3:
Umyj marchewki wstępnie umyte pod bieżącą wodą za pomocą szczotki, pokrój w ćwiartki. Oznacza to, że najpierw pokrój marchewki w kółka i pokrój każde kółko na 4 części. Kształt krojenia można wybrać do woli, ale nie powinien być płytki, aby warzywa zachowały swój kształt, dobrze się czuły i były widoczne w gotowym naczyniu.
Krok 4:
Umyj pieczarki, osusz. Pokrój grzyby na duże kawałki. Jeśli używasz świeżych grzybów leśnych, należy je najpierw ugotować w osolonej wodzie. Nie trzeba gotować pieczarek.
Krok 5:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć przygotowaną cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. Od czasu do czasu mieszaj cebulę, aby gotowała się równomiernie i nie przypaliła.
Krok 6:
Na patelni do cebuli dodaj posiekaną marchewkę, wymieszaj. Smaż warzywa, mieszając, aż do połowy ugotowane. Nie powinny być całkowicie miękkie, ale też nie twarde. Warzywa osiągną pełną gotowość podczas dalszego gotowania.
Krok 7:
Osobno smażyć grzyby na oleju roślinnym. Jednocześnie nie smaż ich zbyt mocno, ale tylko lekko zrumień na średnim ogniu.
Krok 8:
Na patelni do grzybów połóż przygotowane warzywa, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj warzywa z grzybami przez 5 minut, mieszając.
Krok 9:
W razie potrzeby posortuj kaszę gryczaną z gruzu, spłucz zimną wodą. Spuść wodę.
Krok 10:
Ułóż kaszę gryczaną na warzywach z grzybami, rozprowadzając ją równomiernie na całej powierzchni.
Krok 11:
Napełnij zawartość patelni wodą i dodaj ciepło. Na każdą jednostkę objętości kaszy gryczanej musisz wziąć dwa razy więcej wody. Ten stosunek nie powinien być obserwowany przez oko, ale dokładnie. Jest to jeden z warunków uzyskania prawdziwej kruchej owsianki.
Krok 12:
Na dużym ogniu zagotuj kaszę gryczaną, sól i natychmiast zmniejsz ciepło do średniego. Przykryj patelnię szczelną pokrywką. Kasza gryczana powinna gotować się spokojnie, umiarkowanie. Kolejny ważny warunek. Po napełnieniu kaszy i napełnieniu jej wodą nie trzeba jej dotykać i przeszkadzać. Niepożądane jest otwieranie pokrywy, aby nie uwalniać pary i ciepła, dzięki czemu owsianka jest gotowana. W tym przypadku bardzo wygodnie jest użyć szklanej pokrywy, aby proces gotowania był widoczny.
Krok 13:
Gdy większość wody zostanie wchłonięta, zmniejsz ogień. Na małym ogniu woda powinna całkowicie zagotować się nie tylko z powierzchni, ale także z dna naczyń. Tutaj możesz otworzyć pokrywkę i delikatnie rozłożyć owsiankę łyżką. Jeśli na dnie nie ma płynu, danie jest gotowe. Owsianka powinna stać się miękka i krucha.
Krok 14:
Zdejmij patelnię z ognia, odstaw pod przykryciem na 5-7 minut. Ten czas wystarczy, aby owsianka opadła, a jej smak w pełni się rozwinął. Nie trzymaj gryki po długim gotowaniu na wyłączonym piecu. Ziarna mogą pękać i tracić kształt. Owsianka po prostu przerzedzi się, straci smak, a specjalny aromat gryki zniknie i osłabnie.
Krok 15:
Kiedy owsianka się poci, wymieszaj ją. Grykę podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!
często wielu uważa, że im dłużej gotuje się kasza gryczana,tym smaczniejsza. To błędne przekonanie prawdopodobnie pochodziło z gotowania ludowego, a następnie kasza gryczana była gotowana przez 2 do 4 godzin. Ale nie działo się to na bezpośrednim ogniu, ale w rosyjskim piecu, w spadającej temperaturze, gdy piec ochłodził się po upieczeniu w nim chleba. I gotowano ją w glinianym garnku lub grubościennym żeliwie.
taka owsianka może być zawarta zarówno w chudym, jak i wegetariańskim menu.
kasza gryczana okazała się bardzo smaczna, krucha, ziarnko do ziarnka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza gryczana - 313 kcal/100g