skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ziemniakami i jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Gotuj jajka przez 12 minut, odcedź gorącą wodę i zalej zimną. Pozwól im całkowicie ostygnąć.
Krok 2:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w średnią kostkę. Aby ułatwić krojenie ziemniaków i być ładnymi kostkami, istnieją dwie sztuczki. Po pierwsze, ugotuj ziemniaki z wyprzedzeniem, ostudź i pozwól im leżeć w lodówce przez noc. Wtedy nie przyklei się do noża, a Ty pokroisz go łatwo i równomiernie. Jeśli nie masz tyle czasu, po prostu go wyczyść, pokrój w kostkę i ugotuj w ten sposób. Następnie odcedź i ostudź.
Krok 3:
Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski z ziemniakami. Koniecznie spróbuj ogórka, mogą być gorzkie.
Krok 4:
Obierz jajka i pokrój w kostkę. Dodaj je do miski z ziemniakami i ogórkiem. Aby jajka były łatwiejsze do obierania, rozbij skorupki i pozwól im leżeć w wodzie przez kilka minut. Wniknie pod skorupę, a Ty możesz ją łatwo usunąć.
Krok 5:
Sałatka delikatnie wymieszaj, aby sałatka nie zamieniła się w papkę. Sól, pieprz w razie potrzeby i dodaj śmietanę. Można go zastąpić jogurtem naturalnym, majonezem lub olejem roślinnym. Opłucz zieloną cebulę, pokrój, posyp sałatkę na wierzchu i natychmiast podawaj.
Krok 6:
Smacznego.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g