skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania kotletów z białej kapusty bez mąki.
Krok 2:
Umyj kapustę, w razie potrzeby usuń górne szorstkie i uszkodzone liście. Drobno posiekaj kapustę nożem.
Krok 3:
Zagotuj wodę w rondlu. Włóż kapustę do wrzącej wody, zmniejsz ogień. Gotuj kapustę z umiarkowanym gotowaniem, aż będzie do połowy ugotowana.
Krok 4:
Wrzuć kapustę do durszlaka, aby szkło woda. Pozwól kapuście ostygnąć. Nie powinien być gorący, aby jajka nie zwijały się podczas ugniatania mięsa mielonego. Kapusta może być tylko lekko ciepła.
Krok 5:
Dobrze wyciśnij kapustę, aby nadmiar wilgoci zniknął, a kapusta stała się bardziej miękka. Dodaj jajka do kapusty. Będą działać jako składnik wiążący, dzięki czemu kotlety zachowają swój kształt podczas gotowania. Sól masę i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Zamiast kopru można użyć pietruszki lub szczypiorku.
Krok 7:
Dodaj posiekany koperek do masy kapusty. Nada kotletom pikantny smak i aromat. Dodaj semolinę, wymieszaj.
Krok 8:
Pozostaw mięso mielone na 15 minut, aby semolina puchła, a masa stała się bardziej lepka. Jeśli konsystencja mielonej kapusty jest płynna, dodaj więcej semoliny. Mięso mielone powinno być lepkie, aby kotlety można było rzeźbić i dobrze się obracały podczas smażenia.
Krok 9:
Uformuj mielone kotlety o pożądanym kształcie i wielkości.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż uformowane placki. Na umiarkowanym ogniu smaż kotlety z jednej strony na złoty kolor.
Krok 11:
Następnie odwróć kotlety i smaż z drugiej strony, aż będą miękkie. Podczas smażenia kotletów płynny składnik reszty mięsa mielonego złuszcza się z całkowitej masy. Dlatego przed utworzeniem kolejnej porcji kotletów należy wymieszać masę, a dopiero potem uformować kotlety.
Krok 12:
Podawaj kotlety z kapusty na ciepło ze śmietaną lub dowolnym sosem do smaku. Smacznego!
kotlety z kapusty zrobiłam po raz pierwszy, bardzo mi się podobały. Okazały się miękkie i soczyste.
moim zdaniem najsmaczniejsze są ciepłe, ale można je podawać schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g