Sałatka Bajkowa z kurczakiem i pieczarkami

obfita sałatka warstwowa na święta i na co dzień! Bardzo prosta sałatka z niedrogimi produktami. Składniki są znane, smak jest harmonijny. Taką sałatkę można przygotować na rodzinny obiad, a także traktować gości, pięknie ją dekorując-wszystko będzie pełne!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-24 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 32 % 6 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Pierś z kurczaka-filet bez kości, wstępnie ugotowany lub upieczony. Marchew, ziemniaki i jajka również muszą być wstępnie ugotowane do miękkości (warzywa nie są rozgotowane) i całkowicie schłodzone. Ogórki są marynowane, możesz wziąć słone, ale niezbyt wodniste. Do sosu sałatkowego używam majonezu, możesz wziąć mieszankę majonezu ze śmietaną. Przygotuj naczynia do sałatek, sałatka jest przygotowywana warstwami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeże pieczarki pod bieżącą zimną wodą z resztek ziemi i gruzu. Pokrój grzyby niezbyt duże. Obierz cebulę i pokrój. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, włóż pokrojone pieczarki i cebulę, smaż je na średnim ogniu bez pokrywki, aż będą ugotowane, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania posolić je. Schłodzić gotowe smażone grzyby. Zamiast świeżych pieczarek możesz wziąć mrożone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrobię sałatkę na porcjowanych talerzach za pomocą pierścienia do serwowania. Umieść pierścień na talerzu i włóż do niego gotowane ziemniaki starte na grubej tarce, lekko naciskając łyżką i rozprowadzając gęstą warstwę na dnie talerza. Posmaruj tę warstwę majonezem lub zrób siatkę majonezową. W razie potrzeby możesz również dodać sól do ziemniaków, ale jak na mój gust wystarczy sól z majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki kiszone w małe kostki i ułóż następną warstwę w sałatce. Również lekko je dociskając. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usmażone i schłodzone pieczarki z cebulą ułożyć następną warstwą w sałatce na ogórkach i posmarować majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój gotowaną pierś z kurczaka w małe kostki lub podziel na krótkie włókna i ułóż na warstwie grzybów. Posmaruj odrobiną majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ułóż następną warstwę w sałatce i posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowane i schłodzone jaja kurze obrać ze skorupek, oddzielić żółtko od białka. Zetrzyj żółtko na drobnej tarce ostatnią warstwą do sałatki. Nie używa się białka do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowa sałatka powinna stać w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby warstwy były dobrze namoczone. Możesz udekorować sałatkę według własnych upodobań-grzyby, świeże zioła, warzywa. Sałatkę udekorowałem smażonymi całymi pieczarkami i świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy