skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Pierś z kurczaka-filet bez kości, wstępnie ugotowany lub upieczony. Marchew, ziemniaki i jajka również muszą być wstępnie ugotowane do miękkości (warzywa nie są rozgotowane) i całkowicie schłodzone. Ogórki są marynowane, możesz wziąć słone, ale niezbyt wodniste. Do sosu sałatkowego używam majonezu, możesz wziąć mieszankę majonezu ze śmietaną. Przygotuj naczynia do sałatek, sałatka jest przygotowywana warstwami.
Krok 2:
Umyj świeże pieczarki pod bieżącą zimną wodą z resztek ziemi i gruzu. Pokrój grzyby niezbyt duże. Obierz cebulę i pokrój. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, włóż pokrojone pieczarki i cebulę, smaż je na średnim ogniu bez pokrywki, aż będą ugotowane, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania posolić je. Schłodzić gotowe smażone grzyby. Zamiast świeżych pieczarek możesz wziąć mrożone.
Krok 3:
Zrobię sałatkę na porcjowanych talerzach za pomocą pierścienia do serwowania. Umieść pierścień na talerzu i włóż do niego gotowane ziemniaki starte na grubej tarce, lekko naciskając łyżką i rozprowadzając gęstą warstwę na dnie talerza. Posmaruj tę warstwę majonezem lub zrób siatkę majonezową. W razie potrzeby możesz również dodać sól do ziemniaków, ale jak na mój gust wystarczy sól z majonezu.
Krok 4:
Pokrój ogórki kiszone w małe kostki i ułóż następną warstwę w sałatce. Również lekko je dociskając. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.
Krok 5:
Usmażone i schłodzone pieczarki z cebulą ułożyć następną warstwą w sałatce na ogórkach i posmarować majonezem.
Krok 6:
Pokrój gotowaną pierś z kurczaka w małe kostki lub podziel na krótkie włókna i ułóż na warstwie grzybów. Posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 7:
Ugotowane marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ułóż następną warstwę w sałatce i posmaruj majonezem.
Krok 8:
Ugotowane i schłodzone jaja kurze obrać ze skorupek, oddzielić żółtko od białka. Zetrzyj żółtko na drobnej tarce ostatnią warstwą do sałatki. Nie używa się białka do sałatki.
Krok 9:
Gotowa sałatka powinna stać w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby warstwy były dobrze namoczone. Możesz udekorować sałatkę według własnych upodobań-grzyby, świeże zioła, warzywa. Sałatkę udekorowałem smażonymi całymi pieczarkami i świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g