spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym

piękne, apetyczne, wakacje każdego dnia! Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie to słynne danie restauracyjne, które możesz teraz bez problemu przygotować w domu. Przygotowuje się łatwo, szybko, poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni domowa. To świetne danie na romantyczną kolację!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 57 % 29 g
285 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym? Przygotuj jedzenie. Moje krewetki są wybrane, nieobrane, świeżo mrożone. Ale każdy zrobi-zarówno świeże, jak i gotowane lody. Lepiej jest wziąć śmietanę do sosu 20 procent. Spaghetti - z pszenicy durum.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj krewetki pod bieżącą wodą. Kiedy je myłem i czyściłem, rozmroziły się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie oczyść krewetki ze skorupy, ogonów i żył jelitowych. Aby usunąć żyłę jelitową, musisz przeciąć krewetki wzdłuż pleców i ostrożnie usunąć ciemne jelito nożem. W trakcie tego procesu krewetki zostały ostatecznie rozmrożone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos, ale wcześniej umieść garnek wody do spaghetti na kuchence. Zarówno sos, jak i makaron gotują się szybko, lepiej robić to w tym samym czasie. Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni rozgrzej masło, włóż czosnek i smaż go lekko na małym ogniu przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mam wystarczająco duże krewetki, więc pokroiłem je na małe kawałki, jeśli masz małe, pomiń ten krok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść krewetki na patelni do czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż je, ciągle mieszając. Jeśli masz już gotowane krewetki, smaż tylko trochę czasu, aby je podgrzać. Smażyłam przez pięć minut. Nie rób tego dłużej, mogą stać się gumowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie woda się zagotuje, wrzuć do niej spaghetti, sól. Niech się gotują.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę do krewetek, dodaj sól, pieprz, dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż się zagotują, zmniejsz ogień i pozostaw sos na pięć minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj, osusz, a następnie posiekaj natkę pietruszki. Najlepiej nadaje się do spaghetti z krewetkami, nie radziłbym brać innych zieleni. Odłóż część zieleni do podania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj natkę pietruszki do sosu, wymieszaj, wyłącz ogrzewanie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tymczasem spaghetti jest już ugotowane. Nie doprowadzaj ich do całkowitego ugotowania, pozwól im pozostać trochę twardymi, ten stan nazywa się AL-DENTE. Po połączeniu z gorącym sosem makaron osiągnie miękkość. Radzę skupić się na czasie wskazanym na opakowaniu makaronu i gotować spaghetti przez minutę mniej. Jeśli sos nie jest jeszcze gotowy, a spaghetti jest już ugotowane, wrzuć je do durszlaka, pozostawiając trochę wody, w której się gotowało.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść spaghetti na patelni do sosu, dobrze wymieszaj. Jeśli wydaje się, że jest mało sosu, dodaj trochę wody, w której gotowano makaron. Pozostaw je na kilka minut, aby makaron nasycił się smakiem sosu i osiągnął gotowość. Podawaj spaghetti na gorąco, posypane natką pietruszki. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy