skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym? Przygotuj jedzenie. Moje krewetki są wybrane, nieobrane, świeżo mrożone. Ale każdy zrobi-zarówno świeże, jak i gotowane lody. Lepiej jest wziąć śmietanę do sosu 20 procent. Spaghetti - z pszenicy durum.
Krok 2:
Umyj krewetki pod bieżącą wodą. Kiedy je myłem i czyściłem, rozmroziły się.
Krok 3:
Następnie oczyść krewetki ze skorupy, ogonów i żył jelitowych. Aby usunąć żyłę jelitową, musisz przeciąć krewetki wzdłuż pleców i ostrożnie usunąć ciemne jelito nożem. W trakcie tego procesu krewetki zostały ostatecznie rozmrożone.
Krok 4:
Przygotuj sos, ale wcześniej umieść garnek wody do spaghetti na kuchence. Zarówno sos, jak i makaron gotują się szybko, lepiej robić to w tym samym czasie. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, włóż czosnek i smaż go lekko na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 6:
Mam wystarczająco duże krewetki, więc pokroiłem je na małe kawałki, jeśli masz małe, pomiń ten krok.
Krok 7:
Umieść krewetki na patelni do czosnku.
Krok 8:
Smaż je, ciągle mieszając. Jeśli masz już gotowane krewetki, smaż tylko trochę czasu, aby je podgrzać. Smażyłam przez pięć minut. Nie rób tego dłużej, mogą stać się gumowe.
Krok 9:
W międzyczasie woda się zagotuje, wrzuć do niej spaghetti, sól. Niech się gotują.
Krok 10:
Wlej śmietanę do krewetek, dodaj sól, pieprz, dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż się zagotują, zmniejsz ogień i pozostaw sos na pięć minut.
Krok 11:
Umyj, osusz, a następnie posiekaj natkę pietruszki. Najlepiej nadaje się do spaghetti z krewetkami, nie radziłbym brać innych zieleni. Odłóż część zieleni do podania.
Krok 12:
Dodaj natkę pietruszki do sosu, wymieszaj, wyłącz ogrzewanie.
Krok 13:
Tymczasem spaghetti jest już ugotowane. Nie doprowadzaj ich do całkowitego ugotowania, pozwól im pozostać trochę twardymi, ten stan nazywa się AL-DENTE. Po połączeniu z gorącym sosem makaron osiągnie miękkość. Radzę skupić się na czasie wskazanym na opakowaniu makaronu i gotować spaghetti przez minutę mniej. Jeśli sos nie jest jeszcze gotowy, a spaghetti jest już ugotowane, wrzuć je do durszlaka, pozostawiając trochę wody, w której się gotowało.
Krok 14:
Umieść spaghetti na patelni do sosu, dobrze wymieszaj. Jeśli wydaje się, że jest mało sosu, dodaj trochę wody, w której gotowano makaron. Pozostaw je na kilka minut, aby makaron nasycił się smakiem sosu i osiągnął gotowość. Podawaj spaghetti na gorąco, posypane natką pietruszki. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g