Polski barszcz z buraczkami

Prosty przepis na klasyczny rosyjski Barszcz! Klasyczny przepis na bogaty barszcz rosyjski. Ta aromatyczna i obfita zupa jest zalecana na rodzinny obiad. Przygotowanie wcale nie jest trudne, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 35 % 7 g
106 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Lepiej jest wziąć mięso z kością, wtedy bulion będzie bardziej awaryjny! Wołowina jest świetna - mam mostek wołowy z żeberkami. Ale możesz też użyć wieprzowiny, a nawet kurczaka. Polecam zastąpić pomidora poza sezonem gotową pastą pomidorową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo dobrze umyj mięso. Przykryj wodą i gotuj przez około godzinę na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Nie solić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij mięso z bulionu, ostudź, usuń kości, a samo mięso pokrój na małe kawałki i wróć do bulionu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostkę.Używam odmiany fioletowych ziemniaków, więc ma ten kolor. Dodaj do bulionu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj kapustę, usuń górne arkusze i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj również kapustę do zupy. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny-może to być wszystko, od oliwy po słonecznik, ale zawsze rafinowane. Smaż cebulę z marchewką na patelni przez około 5-7 minut, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pieczeń do zupy. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz buraki. Polecam używać cienkich rękawiczek do tej procedury. Zetrzyj buraki na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na tej samej patelni rozgrzej olej, dodaj buraki i koncentrat pomidorowy (jeśli używasz pomidorów, pokrój je wcześniej w kostkę. Buraki szybko się palą, więc zminimalizuj ogień i dodaj 2-3 łyżki bulionu z zupy na patelnię, aby buraki z pomidorem trochę zgasły!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do zupy dodaj również pieczone buraki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obierz i posiekaj czosnek. Pocieram go drobną tarką, ale można go zmielić nożem lub przepuścić przez prasę. Dodaj czosnek do zupy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na samym końcu posolić zupę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj barszcz ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!

obfity, aromatyczny Barszcz podawaj ze świeżo upieczonym miękkim chlebem, domową śmietaną i ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy