skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Lepiej jest wziąć mięso z kością, wtedy bulion będzie bardziej awaryjny! Wołowina jest świetna - mam mostek wołowy z żeberkami. Ale możesz też użyć wieprzowiny, a nawet kurczaka. Polecam zastąpić pomidora poza sezonem gotową pastą pomidorową.
Krok 2:
Bardzo dobrze umyj mięso. Przykryj wodą i gotuj przez około godzinę na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Nie solić.
Krok 3:
Wyjmij mięso z bulionu, ostudź, usuń kości, a samo mięso pokrój na małe kawałki i wróć do bulionu.
Krok 4:
Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostkę.Używam odmiany fioletowych ziemniaków, więc ma ten kolor. Dodaj do bulionu.
Krok 5:
Umyj kapustę, usuń górne arkusze i drobno posiekaj.
Krok 6:
Dodaj również kapustę do zupy. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
Krok 7:
Obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny-może to być wszystko, od oliwy po słonecznik, ale zawsze rafinowane. Smaż cebulę z marchewką na patelni przez około 5-7 minut, ciągle mieszając.
Krok 8:
Dodaj pieczeń do zupy. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
Krok 9:
Obierz buraki. Polecam używać cienkich rękawiczek do tej procedury. Zetrzyj buraki na grubej tarce.
Krok 10:
Na tej samej patelni rozgrzej olej, dodaj buraki i koncentrat pomidorowy (jeśli używasz pomidorów, pokrój je wcześniej w kostkę. Buraki szybko się palą, więc zminimalizuj ogień i dodaj 2-3 łyżki bulionu z zupy na patelnię, aby buraki z pomidorem trochę zgasły!
Krok 11:
Do zupy dodaj również pieczone buraki.
Krok 12:
Obierz i posiekaj czosnek. Pocieram go drobną tarką, ale można go zmielić nożem lub przepuścić przez prasę. Dodaj czosnek do zupy.
Krok 13:
Na samym końcu posolić zupę.
Krok 14:
Podawaj barszcz ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!
obfity, aromatyczny Barszcz podawaj ze świeżo upieczonym miękkim chlebem, domową śmietaną i ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g