skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko przygotować przewiewne pampuszki z ciasta drożdżowego w nadzieniu czosnkowym, które bez wątpienia spodoba się wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania maślanych pampuszków czosnkowych.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź głęboką miskę i wlej do niej dwieście pięćdziesiąt gramów najwyższej jakości mąki pszennej przesianej przez drobne sito, a następnie wlej do miski jedną łyżeczkę cukru, jedną trzecią łyżeczki soli i siedem gramów suchych, szybko działających drożdży.
Krok 3:
Dodaj jedną łyżeczkę suszonych ziół do miski do smaku i wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
Krok 4:
Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do wspólnej miski i dobrze mieszając wszystkie składniki, zagniataj ciasto.
Krok 5:
Rozłóż dwadzieścia gramów masła w misce z ciastem.
Krok 6:
Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami przez około pięć minut, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Zbierz ciasto w grudkę, którą włóż do miski, a następnie przykryj je ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na trzydzieści minut.
Krok 8:
Aby przygotować sos, przełóż cztery ząbki czosnku przez prasę i włóż do małej miski, a następnie wlej do niej ćwierć łyżeczki soli.
Krok 9:
Dodaj zmielony czarny pieprz do miski do smaku, a następnie wlej do niej trzy łyżki oleju roślinnego i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie pozwól ugotowanemu dressingowi na chwilę zaparzyć.
Krok 10:
Po trzydziestu minutach ugniataj rozstawione ciasto nasmarowanymi rękami niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 11:
Podziel ciasto na osiem małych kawałków, z których z kolei uformuj pampuszki.
Krok 12:
Ułóż uformowane pampuszki w formie odpowiedniej do pieczenia i nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie przykryj je ręcznikiem na wierzchu i umieść w ciepłym miejscu na dwadzieścia minut.
Krok 13:
Rozetnij pampuszki na wierzchu nożyczkami i posmaruj je na wierzchu ubitym z dwiema łyżkami mleka jajkiem kurzym.
Krok 14:
Posyp pampuszki do smaku sezamem, następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni i piecz pampuszki przez piętnaście minut na złoty kolor, po czym wlej ugotowany czosnek do formy i włóż do wyłączonego piekarnika na kolejne dwie minuty.
Krok 15:
Wyjmij formę z pampuszkami z piekarnika i połóż je na talerzu, a następnie posyp drobno posiekanym koperkiem i podawaj.
Krok 16:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na przygotowanie pachnących dmuchanych Pampuch z ciasta maślanego w nadzieniu czosnkowym do bogatego i pachnącego barszczu. To pyszne wypieki wykonane z dostępnych produktów bez wątpienia spodoba się wielu, a ciasto dla nich ugniata się z najprostszych składników.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g