maślane pampuszki na mleku w nadzieniu czosnkowym

cóż, bardzo prosty i szybki przepis na dmuchane wypieki! Bardzo proste w przygotowaniu bujne i pachnące pampuszki z czosnkiem, które doskonale pasują do bogatego barszczu, z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 58 % 32 g
284 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko przygotować przewiewne pampuszki z ciasta drożdżowego w nadzieniu czosnkowym, które bez wątpienia spodoba się wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania maślanych pampuszków czosnkowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź głęboką miskę i wlej do niej dwieście pięćdziesiąt gramów najwyższej jakości mąki pszennej przesianej przez drobne sito, a następnie wlej do miski jedną łyżeczkę cukru, jedną trzecią łyżeczki soli i siedem gramów suchych, szybko działających drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżeczkę suszonych ziół do miski do smaku i wymieszaj wszystkie suche składniki razem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do wspólnej miski i dobrze mieszając wszystkie składniki, zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż dwadzieścia gramów masła w misce z ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami przez około pięć minut, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz ciasto w grudkę, którą włóż do miski, a następnie przykryj je ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na trzydzieści minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować sos, przełóż cztery ząbki czosnku przez prasę i włóż do małej miski, a następnie wlej do niej ćwierć łyżeczki soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj zmielony czarny pieprz do miski do smaku, a następnie wlej do niej trzy łyżki oleju roślinnego i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie pozwól ugotowanemu dressingowi na chwilę zaparzyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po trzydziestu minutach ugniataj rozstawione ciasto nasmarowanymi rękami niewielką ilością oleju roślinnego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na osiem małych kawałków, z których z kolei uformuj pampuszki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż uformowane pampuszki w formie odpowiedniej do pieczenia i nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie przykryj je ręcznikiem na wierzchu i umieść w ciepłym miejscu na dwadzieścia minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozetnij pampuszki na wierzchu nożyczkami i posmaruj je na wierzchu ubitym z dwiema łyżkami mleka jajkiem kurzym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp pampuszki do smaku sezamem, następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni i piecz pampuszki przez piętnaście minut na złoty kolor, po czym wlej ugotowany czosnek do formy i włóż do wyłączonego piekarnika na kolejne dwie minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij formę z pampuszkami z piekarnika i połóż je na talerzu, a następnie posyp drobno posiekanym koperkiem i podawaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na przygotowanie pachnących dmuchanych Pampuch z ciasta maślanego w nadzieniu czosnkowym do bogatego i pachnącego barszczu. To pyszne wypieki wykonane z dostępnych produktów bez wątpienia spodoba się wielu, a ciasto dla nich ugniata się z najprostszych składników.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy