Tureckie placki z jabłkiem

placki w kształcie tureckiego turbanu, niepowtarzalny smak i aromat! Niezwykłe formowanie placków w stylu tureckim, przypominające nakrycie głowy turbanu, zaskoczy ich wyjątkowością. W rzeczywistości kolor narodowy. A jaki smak i aromat-jabłka, cynamon, miód..."w domu pachnie jabłkami, w domu pachnie domem & quot;. Spróbuj!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 63 % 29 g
236 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: wymieszaj zwykły jogurt do picia, świeże ciepłe mleko, białko jaja, sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Następnie oddzielnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do płynnych składników i wymieszaj. Dodaj miękkie masło do powstałej masy, ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Użyj rąk, aby zagnieść gładkie, giętkie ciasto. Następnie zwiń powstałe ciasto w kulkę i pozostaw pod pokrywką do odpoczynku. W międzyczasie możesz zrobić nadzienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nadzienie: średniej wielkości obrane jabłko o wadze około 200 gramów zetrzeć na grubej tarce. Dodaj sok z cytryny do startego jabłka, wymieszaj. Na patelni roztop masło. Dodaj cukier i miód do masła, wymieszaj. Gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj starte jabłka z sokiem z cytryny do powstałej masy. Dusić, aż cały płyn wyparuje. Na koniec dodaj cynamon, wymieszaj i zdejmij z ognia. Schłodzić nadzienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Placki: wypoczęte ciasto podzielić na 6 części, z każdej części zwinąć kulkę. Pozostaw kulki pod folią na 15 minut. Następnie rozwałkuj okrąg z piłki. Wykonaj jedno cięcie od środka do krawędzi na okręgu, z jednej strony ułóż nadzienie w ilości około jednej łyżeczki. Ciasto z nadzieniem rozwałkować ostrożnie i delikatnie ściskając krawędzie. Na końcu rękami nadaj kształt kopuły. Posmaruj paszteciki polewą z mieszanego żółtka z mlekiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut na dolnej półce. Ale nadal musisz skupić się na swoim piekarniku. W końcu wszyscy są tak różni! Ciasta powinny mieć złotą skórkę na zewnątrz i w żadnym wypadku nie pozostawać surowe w środku, możesz użyć drewnianego szpikulca, aby sprawdzić stan wewnętrzny ciasta. Gotowe placki można wyjąć z piekarnika i przykryć czystym ręcznikiem na 5-10 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy