skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: wymieszaj zwykły jogurt do picia, świeże ciepłe mleko, białko jaja, sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Następnie oddzielnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do płynnych składników i wymieszaj. Dodaj miękkie masło do powstałej masy, ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Użyj rąk, aby zagnieść gładkie, giętkie ciasto. Następnie zwiń powstałe ciasto w kulkę i pozostaw pod pokrywką do odpoczynku. W międzyczasie możesz zrobić nadzienie.
Krok 2:
Nadzienie: średniej wielkości obrane jabłko o wadze około 200 gramów zetrzeć na grubej tarce. Dodaj sok z cytryny do startego jabłka, wymieszaj. Na patelni roztop masło. Dodaj cukier i miód do masła, wymieszaj. Gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj starte jabłka z sokiem z cytryny do powstałej masy. Dusić, aż cały płyn wyparuje. Na koniec dodaj cynamon, wymieszaj i zdejmij z ognia. Schłodzić nadzienie.
Krok 3:
Placki: wypoczęte ciasto podzielić na 6 części, z każdej części zwinąć kulkę. Pozostaw kulki pod folią na 15 minut. Następnie rozwałkuj okrąg z piłki. Wykonaj jedno cięcie od środka do krawędzi na okręgu, z jednej strony ułóż nadzienie w ilości około jednej łyżeczki. Ciasto z nadzieniem rozwałkować ostrożnie i delikatnie ściskając krawędzie. Na końcu rękami nadaj kształt kopuły. Posmaruj paszteciki polewą z mieszanego żółtka z mlekiem.
Krok 4:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut na dolnej półce. Ale nadal musisz skupić się na swoim piekarniku. W końcu wszyscy są tak różni! Ciasta powinny mieć złotą skórkę na zewnątrz i w żadnym wypadku nie pozostawać surowe w środku, możesz użyć drewnianego szpikulca, aby sprawdzić stan wewnętrzny ciasta. Gotowe placki można wyjąć z piekarnika i przykryć czystym ręcznikiem na 5-10 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g